”Man blir livrädd – det är på riktigt”

Matts Olsson om klimathotet mot alpinåkarna: ”Blir livrädd”

avMalin Wahlberg

Foto: Bildbyrån
Matts Olsson upplever att den här försäsongen har varit värre än någonsin.

Klimatförändringarna slår hårt mot de alpina åkarna. 

Matts Olsson upplever att den här försäsongen har varit värre än någonsin. 

– Man blir livrädd. Det är på riktigt, säger storslalomspecialisten. 

Inställda tävlingar, flyttade läger och glaciärer som smälter. De har varit verkligheten för de alpina åkarna de senaste säsongerna. 

Efter en av de varmaste somrarna i modern tid upplever Matts Olsson att snöbristen under försäsongen har varit större än någonsin tidigare. 

– Man har verkligen känt att det inte har varit så mycket snö. Det har varit tufft att hitta träning och tufft för skidorna. Det är mycket sten och sådant i backen, säger han och fortsätter: 

– Jag kommer inte på något år då det har varit så här extremt. 

Redan förra säsongen startade det alpina landslaget ett projekt för att bli mer energieffektivt. Det handlar om att koldioxidutsläppet med hälften till 2022. 

– Det blir mer och mer snack om det. Förbundet har dragit igång sin grej, det är mer föreläsningar och man får mer information som gör att man blir livrädd. Och så ser man glaciärerna, det är på riktigt, säger Olsson.

”Ställer mig inte bakom Myhrers val”

Storslalomspecialisten har avslutat de två senaste säsongerna i världscupen topp sju. Nu hoppas han kunna ta klivet upp på pallen fler gånger den här säsongen. 

Men han saknar sin vapendragare André Myhrer, som har valt att vara satsa på slalom den här säsongen. 

– Förutom att en bra kompis försvinner till viss del vilket är tråkigt i sig, har vi kunnat matcha på träning och överlägga med varandra under tävling. Så det är klart att det känns som en liten förlust. Jag ställer mig inte bakom hans val att lägga av med storslalomen, men det skiter han i, säger Olsson skämtsamt.

Trots flera bra säsonger i ryggen och en bra känsla vågar Olsson inte ta ut något i förskott inför helgens världscuppremiär i Österrike.

– Det spelar ingen roll vad man har gjort, man kommer alltid att sitta här i Sölden och skaka som ett asplöv. Man ska ha respekt för premiären och inte ta något för givet. Man kommer behöva köra för det och så får man se vad som händer, säger han.

I storslalompremiären får 19-årige debutanten Jesper Brändholm chansen.

– Jag ska inte säga att det kom som en chock, men det var absolut ingenting jag trodde skulle hända. Men jag har fått mycket hjälp under förra säsongen och utvecklat min teknik, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM