Skid-VM

VM-guld till Holund efter jätteryck

Av: 

Malin Wahlberg

Kristoffer Bergström

SPORTBLADET

SEEFELD/STOCKHOLM. Hans Christer Holund försökte ”en Johan Olsson” på femmilen – och lyckades. 

Norrmannen vann guldet efter sitt rekordryck.

– Jag blev faktiskt lite irriterad så jag gick för det och plötsligt hade jag en lucka, säger Holund.

För sex år sedan tog Johan Olsson ett otroligt VM-guld efter att ha brutit sig loss tidigt i femmilen och åkt ensam mot segern i nästan 3,5 mil. 

I Seefeld satsade Hans Christer Holund på en liknande utbrytning. Norrmannen, som inte fått köra något annat lopp underr VM, satte in rycket efter skidbytet vid två mil och fick en lucka direkt. 

Efter halva loppet hade han ökat avståndet till 23 sekunder. Ledningen bara fortsatte att växa och med en och en halv mil kvar hade Holund hela en minut och 20 sekunder.

Skulle inte ha åkt

En så stor ledning var Johan Olsson aldrig i närheten av när han blev världsmästare.

– Så stor lucka hade han aldrig, säger SVT:s expert Anders Blomquist.

Johan Olssons guld på femmilen

Foto: Andreas Bardell

Men när den sista milen återstod tog Alexander Bolsjunov upp jakten. Ryssen skulle egentligen inte ens ha åkt femmilen men nr Aleksej Chervotkin blev sjuk under förmiddagen hoppade han in med bara timmar kvar till start.

Bolsjunov tog in sekund efter sekund på Holund och med tre kilometer kvar var avståndet bara 23 sekunder.

Blev irriterad

Men ryssen kom aldrig närmare och Holund tog guldet.

– Jag har inte varit i så bra form i år och trodde inte att jag skulle få åka det här loppet, men när jag fick chansen tänkte jag att det här kanske är min sista chans att bli världsmästare så jag fick bara gå för det. Men jag förväntade mig inte att behålla luckan hela vägen in, säger Holund som var förvånad att det gick så långsamt inledningsvis.

– De två första varvet värmde vi bara upp. Jag blev faktiskt lite irriterad så jag gick för det och plötsligt hade jag en lucka.

Johan Olsson gläds med Holund.

– Det är ju lite speciellt, och kul, att vara först. Och få bli jämförd med såna här fantastiska prestationer. Men idag var det Holund-klass... Jag vet ju att han är extremt åkstark, speciellt uppför. Så jag insåg att de skulle få väldigt svårt att fånga in honom, säger han.

Norge har därmed tagit alla fem guld på herrsidan under VM – dessutom med fyra olika åkare i de individuella loppen. Sjur Röthe tog bronset efter en spurtstrid med Martin Johnsrud Sundby.

ANNONS EXTERN LÄNK

PREMIÄR! Klicka hem Sportbladets Heja Sverige-tröja till EM. Begränsat antal – först till kvarn

Sportbladet Shop

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Skid-VM

LÄS VIDARE

BRENNING: Jag måste avslöja sanningen om skid-VM

ÄMNEN I ARTIKELN

Skid-VM

Längdskidor

Johan Olsson