Ulf ”Tickan” Carlsson minns sin bästa vän

avJonathan Nilsson

Ulf ”Tickan” Carlsson och Ulf ”Benke” Bengtsson har följts åt från de tidiga ungdomsåren fram till i dag.

Tillsammans med Jörgen Persson fick han ta ett sista farväl av sin bäste vän under gårdagen.

– Naturligtvis var det väldigt tufft. Men det märktes lite på honom att han tyckte det var kul och fint att vi var där, säger Carlsson.

I dag kom det sorgliga beskedet att bordtennisspelaren Ulf ”Benke” Bengtsson har somnat in, 59 år gammal.

Under söndagsmorgonen avled han efter en tids sjukdom.

Den tidigare förbundskaptenen Ulf ”Tickan” Carlsson var precis som ”Benke” en del av den svenska gyllene pingisgenerationen på 80-talet.

Han minns sin vän med värme.

– Vi har följt varandra ända sen vi spelade ihop i ungdomsåren. Det skiljde ett år mellan oss och vi började tampas när vi var unga. Sedan har vi följt varandra genom hela pingiskarriären och blev bästa kompisar efter det, berättar Carlsson.

– Jag har bara positiva och härliga minnen från honom. Det är tungt.

”Då var han ostoppbar”

Carlsson beskriver honom som en känslomänniska som var upp och ner i humöret på ett härligt sätt.

– När han hade sitt go och självförtroende fanns inga hinder på vägen vägen. Samtidigt, när det var tyngre så visade det sig också. Han gick på sin känsla mycket och när det var kämpigt så visade han det. Han tog beslut efter sina känslor och var en känslomänniska helt enkelt.

Hur skulle du beskriva honom som pingisspelare?

– Han hade en väldigt fin forehand, hans smash var känd på den tiden. Först hade vi Kjell ”Hammaren” Johansson, sedan kom ”Benke”. Hans forehandsmash var världskänd just för att han hade en väldigt hög högsta potential. När han var i zonen eller hade självförtroende var han nästan oslagbar. Efter han blivit europamästare red han på det i en period och var otroligt bra. Då var han så gott som ostoppbar.

”Det är en fantastiskt minne”

Under EM i Moskva 1984 tog sig Bengtsson hela vägen till final i singel mot Andrzej Grubba. Väl där vann han matchen med 3–2 i set.

EM-guldet var Bengtssons främsta merit och just det mästerskapet kännetecknade honom, berättar Carlsson.

– På det sista förberedelselägret som vi hade innan vi åkte till Ryssland så bröt han sista träningen. Han var så jävla less och tyckte inte formen fanns där. När vi andra kämpade så bröt han lägret den sista dagen och bara sket i det.

– Två veckor senare var han europamästare. Det var lite så det var med honom, upp och ner på härligt sätt. På den tiden fick även lagkamraterna sitta på bänken under en singelmatch, till skillnad från i dag då bara en coach får sitta där. Jag kommer ihåg jag satt och stöttade honom hela singelfinalen och var bland de första in i hagen och gratulerade. Just de två veckorna är ett fantastiskt minne jag har.

Tog farväl i går

I går fick ”Benke” ett sista besök av ”Tickan” tillsammans med en annan pingislegendar, Jörgen Persson.

– Vi var och hälsade på honom igår. Det var naturligtvis tufft och vi förstod att det var kämpigt för honom och att det började närma sig. Men på något sätt härligt. Det märktes lite på honom att han tyckte det var kul och fint att vi var där, han gav något tecken på det. Så det var tufft och när beskedet kom idag kändes det väldigt sorgligt, säger Carlsson.

Svenska bordtennisförbundet skriver att ”Benke” är ”En av de stora som har lämnat oss”.

Ulf Bengtsson blev 59 år gammal.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bordtennis