Sarah Sjöström: Tyckte mest det var kul...

Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
SPORTBLADET

22 januari var en helt vanlig måndag i Sarah Sjöströms liv.

Tills hon gick in på Aftonbladets sajt och läste om sig själv.

I efterhand kan det kännas som en självklarhet.

I juli 2017 utsågs Sarah Sjöström till VM:s bästa kvinnliga simmare och i november korades hon till Europas bästa idrottare 2017. Att hon därmed är Europas bästa simmare, före den ungerska giganten Katinka Hosszu, borde vara ren logik.

Men utmärkelser följer inte alltid det givna mönstret. Därför var det oklart fram till i går, måndag, vem Europeiska Simförbundet (Len) skulle kora till sin bästa kvinnliga simmare den gångna säsongen.

”Fick reda på det via nyheterna”

Efter Hosszus fyra raka segrar fick Sjöström för första gången priset.

– Vi är verkligen stolta över våra storheter, sa Lens ordförande Paolo Barelli till swimmingworld.com.

Den svenska 24-åringen uttalade sig inte omedelbart efter att priset tillkännagivits. Det fanns en enkel förklaring till det, säger hon ett dygn senare.

– Jag fick reda på det via nyheterna, säger hon.

Ringde ingen?

– Nä, jag läste det på Aftonbladet i går.

Debuterar i Luxemburg

Hur reagerade du?

– Jag reagerade inte så mycket. Jag tyckte mest att det var kul att bli utsedd till Europas bästa simmare efter att ha blivit utsedd till Europas bästa idrottare och världens bästa simmare.

I helgen säsongsdebuterar Sarah Sjöström i Luxemburg, i en tävling där hon vet hur man simmar fort. I fjolårets Euro Meet satte svenskan tävlingsrekord på alla sprintdistanser i fjäril och fristil. Vilka distanser hon simmar i helgen återstår att se.

– Jag har inga större förväntningar. Men jag simmade väldigt fort på den tävlingen förra året, så det blir kul att se om jag kan simma i närheten eller snabbare än de tävlingsrekorden, säger Sjöström.

Här är Sjöströms alla världsrekord 00:24
ARTIKELN HANDLAR OM