Frändén: PSG:s eviga tvåa till slut klubbens etta

SPORTBLADET

PARIS. I över en vecka har parisarna väntat på att Edinson Cavani skulle få göra sitt slutgiltiga ryck i PSG-historien.

Det tog bara tio minuter innan lagets eviga tvåa fick rusa ut mot Auteuil-kurvan, slita av sig tröjan, blotta den vinterbleka överkroppen och skrika.

Ska vi gissa på att det var ett ”ÄNTLIGEN”?

Paris Saint-Germain joggar vidare i Ligue 1, i dag stod det Montpellier på menyn. Det som vid första anblick ser ut som smal sak var i själva verket en statistiskt säkerställt klurig uppgift. Montpellier, strax utanför europaplats i tabellen, är Frankrikes tuffaste nöt att knäcka defensivt. Med bara 15 insläppta mål på 22 omgångar inför resan till huvudstaden var deras försvarslinje, anförd av snart 41-årige mittbacksfenomenet och lagkaptenen Vitorino Hilton, bäst i ligan på att hålla tätt.

Men det fanns minst en spelare i Paris som inte under några som helst omständigheter tänkte gå av Parc des Princes gräsplan mållös i dag.
Nio dagar hade gått sedan Neymar lyckades med den dittills okända bedriften att göra fyra mål, få en tia i betyg av L’Équipe och bli utbuad av sin hempublik i samma match. PSG hade ledningen med 7–0 mot Dijon när man tilldömdes straff och publiken ropade Edinson Cavanis namn. Uruguayanen hade, lite under radarn, ätit upp avståndet till Zlatan Ibrahimovics klubbrekord på 156 mål. Nästa skulle bli hans 157:e i PSG:s färger.

Men Neymar tvekade inte att ta straffen mot Dijon i slutminuterna till hemmapublikens ljudliga frustration. Brassen hävdade efteråt att han inte kände till rekordjakten.

Måltavla för supportrarnas frustration

I dag tog det strax över tio minuter innan ett inspel från Adrien Rabiot nådde Cavanis vänsterfot vidare in i nätmaskorna. Glädjescenerna efteråt var av det testosteronstinna slaget. PSG:s Matador gormade ut sin lättnad och drog aggressivt av sig tröjan i den fyragradiga parisvärmen. Han verkade arg-glad och jag kan faktiskt förstå honom.
Edinson Cavani har tillbringat fyra och en halv säsong i Paris Saint-Germain och ingen kan påstå att det varit en oavbruten solskenshistoria. Uruguayanen kom som Serie A-skyttekung från Napoli 2013 och lanserades som både framtidsnamn och anfallskamrat till Zlatan Ibrahimovic i Paris. Trots påstådda löften om en central plats i PSG-anfallet placerades han strax på ena kanten i ett tremannaanfall där Zlatan var dess självklara zenit.
Påstådd osämja med lagets brassekärna och ett par sena hemkomster till Paris efter semestern – en uppslitande skilsmässa för några år sedan har gjort att hans barn bor på andra sidan Atlanten – gjorde snabbt Cavani till en apart figur i PSG-lägret.
Brända frilägen på rad i Ligue 1 gjorde honom snabbt till en måltavla för supportrarnas frustration.

När Zlatan Ibrahimovic var skadad klev Cavani in med stor auktoritet i mitten, men när svensken kom tillbaka var han åter förvisad till kanterna.
När Ibrahimovic så lämnade klubben sommaren 2016 nästan dubblade Edinson Cavani sin målskörd följande säsong. Det var ett år då hans namn var klubbens största. Till sommaren tog Neymar över stafettpinnen som PSG:s solgud.

PSG väntar mest på resan till Spanien

Mötet med Montpellier blev av akademisk karaktär, PSG väntar mest på resan till Madrid om två veckor. Det var Neymar som till slut gjorde flest mål i kväll igen, men det var Edinson Cavani som skrev in sig i historieböckerna, med sitt 20:e mål på 21 matcher i år.

Det finns spelare som bänder på tidigare kända regler för fotboll, fysik och finansiella gränser. PSG har värvat de rekorddyra, de rekordunga och de rekordsvenska.

Men lördagskvällen i Paris tillhör en lika delar diskret och explosiv superstjärna från Uruguay.
I dag blev PSG:s eviga tvåa till slut klubbens etta.

Zlatans proffskarriär – klubb för klubb 00:35
ARTIKELN HANDLAR OM