Klingberg rycker i backarnas poängliga

Foto: RONALD MARTINEZ / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
SPORTBLADET

NEW YORK. Snart kan de börja rista in John Klingbergs namn i Norris-trofén.

Han stod för ett mål och två assist när hans Dallas körde över Edmonton under trettondagen och därmed drar den 25-årige göteborgaren ifrån i toppen av backarnas poängliga. 

Så det ryker om det.

– Det går bra just nu och poängen trillar in. Men jag är framförallt nöjd med mitt allround-spel, säger ”Burger” till Sportbladet efter 5-1-segern.

Att svenskar leder NHL:s poängliga för backar har vi vant oss vid 

Men de brukar heta Erik Karlsson – eller möjligen Victor Hedman.

I år är det dock John Klingberg som mer än någon annan personifierar ”det blågula backundret”.

Han har toppat den där statistiken praktiskt taget hela hösten och efter Dallas uppvisning mot Edmonton hemma i American Airlines Center på trettondagsaftonen är han ohotad etta.

”Då är det rätt lätt”

”Burger”, som han kallas hemma i Texas, gjorde ett mål och spelade fram till två och har med sammanlagt 39 poäng (6+33) nio poäng tillgodo på delade tvåorna Shayne Gostisbehere (Philadelphia) och John Carlson (Washington).

– Ja, det har gått bra hela säsongen. Jag kom in i den väl föreberedd för jag ville verkligen ha revansch efter fjolåret, säger han när vi når honom efter slutsignalen.

– Poängen trillar in, och det ger självförtroende. Men jag är framförallt nöjd med mitt allround-spel.

Ja, herr burgaren är faktiskt så bra att alltfler börjar se en nominering till Norris Trophy – det årliga priset till ligans bäste back – som självskriven.

Hyllas av coachen

Stars-coachen Ken Hitchcock verkar vara en.

– Det finns många bra offensiva backar i den här ligan, men Klingberg har verkligen en speciell begåvning, säger han.

– Han har tagit stora steg i år och blivit mycket bättre defensivt. Han spelar enklare och exponerar sig inte lika mycket. Om han fortsätter utvecklas på samma sätt kommer han vara uppe där med de allra största.

Själv värjer han sig dock mot alla sådana spekulationer.

– Ja, det där tar jag definitivt med en nypa salt. Jag vill bara hjälpa laget till slutspel, prat om Norris Trophy bryr jag mig inte om. Jag försöker överhuvudtaget läsa mindre i media och på Twitter och det har hjälpt mig, menar han.

Även Dallas andre svensk, Mattias Janmark, stod för en fin insats mot Oilers. Han gjorde själv ett fint mål – sitt tionde för säsongen – och spelade fram till ett.

– ”Jana” är en av våra viktigaste spelare. Det kändes direkt när han kom tillbaka, hur mycket vi saknade honom förra året, berömmer landsmannen Klingberg.

Det här är NHL Original Six 00:20
ARTIKELN HANDLAR OM

NHL