”Ärligt talat – jag tror inte jag har någon chans”

avErik Karlsson

SPORTBLADET

Badou Jack blixtflyger in från Las Vegas med en diamant-Rolex i miljonklassen runt vänster arm och med mästerbältena i bagaget för att gå på röda mattan på Idrottsgalan.

Men något pris som matchar entrén tror han inte det är tal om.

– Ärligt talat, jag tror inte jag har någon chans, säger han i en intervju som också handlar om spelet bakom miljonmatcherna, att riskera livet och ”Chippen” Wilhelmsson... förlåt, Peder Fredricsson.

Det är bara fem timmar sedan Badou Jacks flight tog mark på Arlanda när Sportbladet träffar honom.

Boxningsvärldsmästaren väntade in i det sista med beslutet att åka i fall ett matchdatum mot Adonis Stevenson skulle bli klart och istället kasta honom in i en hård träningsperiod. Men nu dröjer det och då blev det en blixtvisit till uppväxtens Stockholm.

Han möter upp på ett centralt beläget hotell i en avslappnad svart collegetröja, en skarp kontrast till den diamantbeströdda Rolex-klockan på vänster handled, värd en miljon kronor, som han fick av sin promotor Floyd Mayweather efter att ha bärgat första världsmästartiteln 2015.

En titel han försvarade tre gånger innan han i januari förra året avsade sig det bältet, gick upp en viktklass och i stället vann WBA:s bälte i lätt tungvikt mot Nathan Cleverly. En unik dubbel som gör honom nominerad till Årets manliga idrottare.

– Det är roligt, bra för svensk boxning att det lyfts, säger han.

Men motståndet på galan har han sämre koll på. När Sportbladet gör ett litet bildtest går han bet på alla sina tre motståndare, även om han tänker länge när han ser ryttaren Peder Fredricssons ansikte.

– Oh det ser bekant ut! Det är han ”Chippen” (Wilhelmsson) eller hur?!

Han och agenten Andreas Naderi skrattar innan Jack konstaterar:

– Jag tror inte jag har så stor chans. Boxning är säkert 100 gånger tuffare fysiskt och mentalt – på alla sätt. Men det här är Sverige, de här andra sporterna är lite större än boxning, jag hejar på Zebastian (Modin).

Att Badou Jack inte är en folkhemsidrottare vet han om. När Jerringpriset kapades ner till åtta var boxaren, som bara har Ingemar Johansson framför sig i svenska historien, inte med.

”Riskerar livet i varje match”

– I Sverige, ute i landet, känner man sig nog mer hemma med någon som har ett lite mer svenskt namn och som håller på med en lite mer svensk sport än boxning. Det är en arbetarsport, en tuff sport, säger han.

Förutom Badou Jacks framgångar har boxningen i Sverige de senaste åren kommit att präglas av allvarliga skador på Frida Wallberg och Erik Skoglund.

– Det är tråkigt, men sådant kan hända i boxning. I vilken sport som helst. Vi riskerar livet varenda match, till och med på träningen, säger han och fortsätter:

– Man vill inte skada någon. Även om man vill knocka motståndaren så vill man inte skada honom.

Det känns lite som en paradox för oss utanför ringen?

– Ja, det blir lite dubbelmoral. Men det är en sak att knocka någon för 30 sekunder, man vill inte att han ska få men för livet. Jag vill slå ner mina motståndare – that’s it. Sen vill jag att de vaknar och att vi blir kompisar.

”För att tjäna pengar jag håller på”

Ett par meter bort från där vi sitter ligger de två blänkande mästarbältena som Badou Jack nu avsagt sig. Det ena med en inskription av Jack och hans namn, det andra med en bild på honom och övriga mästare som haft bältet.

– Det senaste är tungt. Det är första gången jag känner på det nu, det har legat i ett skåp hemma sedan fajten.

Prioriteringen av bältena där hemma säger lite om drivkraften hos Badou Jack. Hans promotor Floyd Mayweather har varit tydlig med att det är pengarna som är målet, han kallar till och med sitt team för ”The Money Team”.

– Pengar är absolut viktigt, du går ut och riskerar livet varje gång. Du ska ha betalt. Självklart boxas jag för pengar, jag har redan gjort 150 matcher gratis som amatör och nu är det för att tjäna pengar jag håller på. För att säkra min framtid, säger Badou Jack.

När han sade upp sitt bälte efter segern i augusti pratade Jack om beslutet i termer om att ”tjäna några 100 000 dollar mot någon som bara gått elva matcher eller miljoner mot en som är mycket bättre”.

Nu står det klart att denne någon är Adonis Stevenson, 40, som hållit tag om bältet sedan 2013. Matchen är ett verk av Floyd Mayweather som varit med och manövrerat bort utmanare till Stevenson som egentligen hade förtur. Colombianen Eldier Alvarez tog gladeligen pengarna i stället för matchen han var lovad.

– Han har varit förste utmanare till Stevenson i två år och köpts ut varje gång. Jag tror det var snack om 200 000 dollar (1,6 miljoner kronor).

Det är bra pengar för att inte komma till jobbet...

– Ja, haha. För att inte boxas alls.

Du var aldrig orolig för att Floyd Mayweather inte skulle lösa det här vågspelet med att säga upp bältena?

– Nej absolut inte. Han har mycket makt inom boxningen.

Vad är hans största förtjänst som promotor?

– Han är världens bästa boxare och har bra kontakter på (tv-bolaget) Showtime som vi boxas på. Han har mycket makt och hjälper till att fixa det vi vill ha. Jag har bara mött världsmästare i mina fem senaste matcher och allt har gått bra.

Då blunder man bara och gör som han säger?

– Ja, typ. Det känns perfekt.

Kan byta viktklass

Näste världsmästare på tur är alltså Adonis Stevenson. Matchdatumet väntas bli klart i slutet av januari och matchen går troligen i slutet av mars.

– Han är tuff, slår hårt med sin vänster. Han är stark.

Men lite gammal va?

– Ja, men det sista man förlorar är powern, den har han fortfarande. Men jag är bättre allround och kan också slå hårt.

Experter hävdar att han duckat tuffa utmaningar om bältet hittills?

– Ja precis, han har tagit de lättaste matcherna han kan få. Nu är första gången han möter någon på den här nivån.

Han har fegat?

– Ja, det kan man säga. Men han har också tjänat bra pengar, utan att ta någon skaderisk. Men nu är hans tid som titelinnehavare över, säger Badou Jack och drar på ett stort leende.

Så fort han åkt hem efter Idrottsgalan börjar träningen inför matchen på allvar, ett åtta veckors stenhårt träningsläger. Och trots att Badou Jack gått upp en viktklass är det mycket vikt som ska bort från den redan trimmade kroppen.

Det kan till och med bli aktuellt med ytterligare en uppgång till en ny viktklass, cruiservikt, framöver.

– Förhoppningsvis, jag vill vinna en titel där också. Men det är i framtiden.

Badou Jack planerar mycket för den, framtiden.

”En sjuk människa”

Han är på väg att lansera sitt eget kosttillskott. Han har också rest runt i Mellanöstern och ”gjort business” för att i framtiden eventuellt starta boxningsskolor där och kanske också i Sverige. Dessutom har han en välgörenhetsstiftelse som är precis i startgroparna.

– Jag vill kunna hjälpa folk som behöver det, exempelvis i Gambia, eller föräldrarlösa barn, folk i flyktingläger. Sådana grejer. Kan man hjälpa så varför inte?

Han säger att han inte följer politiken i Sverige särskilt noga. Men i USA är det svårt att undgå det i Donald Trump-tider.

– Varje dag är det någonting, något knäppt han sagt eller gjort. Det är en sjuk människa.

Den stämningen han fört in i politiken och polariseringen det fört med sig, märker du det i din vardag?

– Nej, jag gör min grej, tränar och vinner mina matcher. Fokus är på min karriär inte på Donald Trump.

Men innan karriären på allvar går in i en ny fas är det röda mattan i Globen.

Gala är lite bling-bling, tar du med dig bältena?

– Nja... vi får se. Kanske.

Det kanske räcker med klockan...

– Exakt.

ARTIKELN HANDLAR OM

Badou Jack

Boxning