Sverige rasar: ”Det är fegt”

IHF tvingar motståndarna avgöra om danske världsstjärnan ska spela eller inte

avJohan Flinck

Foto: TT

PARIS. Det internationella förbundet förbjöd den danske världsstjärnan René Toft Hansen från att spela VM med sitt armbågsskydd.

Men pressade av media överlåter pamparna nu åt Danmarks motståndare att bestämma om dansken ska få spela eller inte.

– Fegt att lasta över ansvaret på oss, säger svenske presschefen Daniel Vandor.

Foto: Bildbyrån
Daniel Vandor

Natten mot fredag avslöjade Sportbladet att danske storstjärnan René Toft Hansen inte hade skrivits in i den danska VM-truppen.

Anledningen var att det internationella handbollsförbundet (IHF) på torsdagskvällen inte godkände danskens armbågsskydd då det sitter metallskenor i det som anses farliga.

Det var i somras som IHF skärpte sina regler och Toft Hansen, som annars spelat med skyddet i många år, hade inte skyddet när Danmark vann OS i Rio.
Men nu hoppades han få använda det.

– Alla som har fått en armbåge av de metallskenorna vet att de är livsfarliga. Man kan ju för fan bygga flygplan utan metall numera, nog borde man på sex månader kunna hitta en bättre lösning, sa en anonym toppspelare till Sportbladet.

Egypten först att ta beslut

Men på fredagseftermiddagen kom nya bud sedan IHF pressats av dansk media.

I en intervju med danska TV2 säger IHF:s president Hassan Moustafa att man ger Toft Hansen dispens i VM – om motståndarens läkare godkänner skyddet.

Toft Hansen var inte aktuell i kvällens match mot Argentina så de första som ska ta beslut om linjespelaren ska få spela är Egypten, som möter Danmark på lördagskvällen. Senast klockan 10 på lördagsmorgonen ska egyptierna säga ja eller nej.

Danmarks match därpå är mot Sverige på måndag.

”Det är märkligt”

Nu rasar svenska ledare mot IHF.

– Det är fegt att lasta över ansvaret på oss, säger presschefen Daniel Vandor.

– Det kan inte vara en motståndares uppgift att värdera om en spelare ska spela eller inte. Det måste IHF göra, det är ju deras turnering. Vi tycker att det är märkligt, säger Martin Boquist, assisterande förbundskapten och fortsätter:

– Om någon värderat att det är farligt ska han ju inte spela med det. Sen är det plötsligt inte farligt. Jag förstår det inte. Om vi säger nej blir vår läkare uthängd i dansk press. Om vi inte låter honom spela framstår vi som fega.

Målvakten Mikael Appelgren:

– Jag tror att det kommer vara lag som säger nej. Det är ju en duktig spelare.

Säger troligen ja

Hur tycker du att ni ska göra?

– Ser man till det sportsliga så ska alla spela, säger Appelgren.

Lagkaptenen Niclas Ekberg är klubbkamrat med Toft Hansen.

– Vi är hör för att spela handboll, inte bestämma vilka som ska spela. För min del kan han spela.

Förbundskapten Kristján Andrésson har inga kommentarer i nuläget men presschef Vandor tror att Sverige kommer att låta Toft Hansen vara med.

– Jag tror att vi kommer att godkänna det, oavsett vad Egypten fattar för beslut. Men vi har inte pratat igenom det ännu.

ARTIKELN HANDLAR OM