Alfelt: Det är en skandal

1 av 5 | Foto: AP
SPORTBLADET


NEW YORK. Badou Jack träffade oftast, renast och hårdast.

Men två domare bestal honom på hans dröm om att bli världens obestridde mästare i supermellanvikt.

Majoritetsbeslutet som betydde oavgjort i den dubbla VM-matchen mot James DeGale är en skandal.

Badou Jack var bäst. Han var värd att bli den obestridde mästaren. Men han fick inte bli det.

Precis som i Badous förra match, mot Lucien Bute, valde två domare att döma matchen som oavgjord och då blir resultatet oavgjort oavsett vad den tredje domaren dömt. Att tredje domaren den här gången hade James DeGale som vinnare gör skandalen bara än större.

Redan efter matchen mot Bute spekulerade jag i att domarna på något vis valde att straffa Jacks promotor Floyd Mayweather Jr för dennes kaxighet under sin karriär och i natt var en riktigt förbannad Mayweather själv inne på linjen att hans boxare döms bort för att han under i hela sin karriär utmanade det etablerade boxningsetablissemanget.

Som om de aldrig ens boxats

– Boxning är en smutsig sport som jag ska försöka rensa upp i, sa Floyd.

Lycka till med det. Det kommer inte att bli något enkelt jobb eftersom det finns väldigt många starka krafter som inte agerar speciellt schysst.

Det oavgjorda resultatet innebär att DeGale behåller sitt IBF-bälte och Badou Jack sitt WBC-bälte. Som om den här fina matchen aldrig ens har boxats.

Det självklara vore att de två möts i ytterligare en dubbeltitelmatch men dels vill Badou Jack gå upp en viktklass, dels kan det bli för tuffa förhandlingar om var en sån match ska gå. Britterna kommer att försöka få den till London men just nu litar Mayweather inte på speciellt många om att Badou Jack kommer att bedömas rättvist någonstans.

Bevisade vem som är bäst

Badou Jack gick in till liverap av stjärnan Brooklyn Emcee. Jack klädd i de kamouflagekläder han tyckt att hela teamet ska bära eftersom matchen handlade om att gå i krig. Ett krig med ära, pengar och världsherravälde på spel. Matchen som skulle bevisa vem som är världens bäste supermellanviktare.

Badou vann kriget. Han bevisade vem som är den bäste.

Men han lurades på sin triumf.

Bestals på sin största kväll som idrottsman. Det är helt enkelt för jävligt efter att ha presterat en sån match som han gjorde efter första ronden då han i obalans tog en nedslagning från DeGales vänster.

Badou förde resten av matchen och ökade hela tiden tempot. DeGales vevande med kombinationer träffade mest på Jacks armar och handskar och sällan så rent som Jacks träffar satt.

En hård vänster följd av en tung höger skickade DeGale i golvet i den tolfte ronden och den efterföljande kanonaden av slag från Badou borde varit det som definitivt skulle få domarna att välja rätt segrare men boxning är en bedömningssport så länge som det inte blir knockout och tyvärr är det ofta inte en ärlig idrott.

Grymt för Badou Jack.

Lägg Gervonta Davis på minnet

Men han är fortfarande världsmästare i en stor organisation med sikte på att bli Sveriges bäste boxare genom tiderna.

Om du inte hört det tidigare så lägg namnet Gervonta Davis på minnet. En 22-åring från Baltimore, USA, som övertygade enormt när han boxade ut tidigare obesegrade IBF-världsmästaren i juniorlättvikt (även kallat superfjädervikt) José Pedraza från Puerto Rico.

Med grym avståndsbedömning lät Davis Pedrazas farliga slag landa centimetern från sitt eget ansikte medan han själv prickade med mängder av hårda uppercutar och svingar. I sjunde sänkte southpawen Davis sin motståndare definitivt med en fruktansvärt hård höger. Nye obesegrade världsmästarens 16:e knockoutvinst i sina 17 raka segrar. En Tyson i miniformat.