Sveriges sista VM-hopp går för medalj

avErik Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

LONDON. Efter en usel svensk vecka står Sveriges sista VM-hopp till gångaren Perseus Karlström.

Han är bättre än någonsin. Det fick han svart på vitt så sent som för en vecka sedan.

– Det är mina bästa tester hittills, säger han.

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYR N

”Lidandet är på riktigt”, skriver Perseus Karlström på Instagram.

Och ingen som har sett videon på hans maxtest på löpband kan egentligen tro något annat. Helt slutkörd kippar gångaren efter andan som en fisk på torra land medan han sätter sig på en pall. I en minut kämpar han med en enda sak: syresätta hjärna och muskler.

– Man är totalt slutkörd, du känner dig riktigt, riktigt förstörd och mjölksyran bara sprutar. Det enda du vill ha är den där pallen, säger Karlström.

Men testerna gav inte bara smärta, de gav också besked så starka att okände Perseus Karlström kommer till London med medalj i sikte.

”Vore inte trovärdigt”

VO2-max-testvärdet (syreupptagning), 68, är hans bästa någonsin och när han testade så kallad tröskelhastighet – hastigheten han kan gå utan att dra på sig mjölksyra – fick testteamet vrida upp bandet till 15 kilometer i timmen. Ett tempo han planerar att hålla hela 20-kilometersloppet.

– Med tanke på hur jag presterat i år och hur bra formen är så siktar jag på medalj. Att säga något annat är inte trovärdigt. Sen är det otroligt tajt, vi är 10 stycken inom en minut och vem som helst där kan vara på pallen.

Du har haft höga målsättningar förut, men både i Rio och på VM i Peking bröt du. Vad har du lärt dig sedan dess?

– På OS senast hade jag drabbats av en magparasit, det var inte mycket jag kunde göra åt situationen och i Peking brände vi oss på förlägret i Japan. Det var fruktansvärt varmt och vi kom till Peking totalt urlakade.

– Nu har jag bara laddat i miljöer där vi känner oss trygga och dessutom är det nära till London.

Svenska folket törstar efter en framgång efter senaste veckans misslyckanden, vad skulle en medalj betyda för dig?

– Det skulle vara en otrolig sporre för att träna vidare. Som idrottare vill man alltid upp på pallen, det skulle vara en dröm som går i uppfyllelse, säger Perseus Karlström.

VM-loppet på 20 kilometer börjar 15.20 på söndagen.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM