Ny svensk medeldistanslöpare kvalade till VM i natt

SPORTBLADET

Hon höll på med fotboll fram till 2014.

Men det är först nu när Hanna Hermansson skolat om sig till medeldistanslöpare som det stora genombrottet har kommit.

I natt kvalade 27-åringen in till VM med nya jätteperset 2.00,94.

Svensk medeldistanslöpning är verkligen på uppgång. Namn som Meraf Batha, Andreas Almgren, Lovisa Lindh, Charlotta Fougberg, Kalle Berglund och Johan Rogestedt har gjort flera jättefina resultat under de senaste säsongerna.

Nu kan nästa namn vara på väg att sälla sig till ovanstående tänkbara VM-löpare: Hanna Hermansson.

För trots att hon är född −89 är Hermansson ett relativt nytt namn i svensk friidrott. Hon var fotbollsspelare under hela sin ungdom och i tidig vuxen ålder. Men när hon fick ett stipendium för att spela fotboll på Marymount California University testade hon också på lite friidrott.

”Tyckte min tränare överdrev”

Redan första säsongen 2015 gjorde hon bra resultat.

– Jag tyckte att min tränare överdrev när han sa att jag hade potential att gå till nationals och placera mig osv. Det är nog faktiskt inte förrän nu senaste veckorna som jag insett att jag nog kan bli ganska bra med fortsatt träning. Jag tycker dessutom att det är väldigt kul, och 800 meter är nog en gren som verkligen passar mig. Jag ska definitivt fortsätta och se hur det går, sa Hermansson till friidrott.se då.

Och sedan har allt gått väldigt fort. I fjol gjorde hon Finnkampsdebut och i natt tog Turebergslöparen nästa steg.

Vid tävlingar i Portland krossade hon sitt tidigare personbästa och smög med sex hundradelars marginal under VM-kvalgränsen med sina 2.00,94.

ARTIKELN HANDLAR OM