Svenskt VM-guld i sprintstafett

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN
Helena Jansson förvaltade guldläget.
SPORTBLADET

Jonas Leandersson gjorde det avgörande rycket och Helena Jansson förvaltade guldläget. Sverige vann sprintstafetten i orienterings-VM i Estland.

– Otroligt bra gjort, säger förbundskaptenen Håkan Carlsson.

För första gången är Sverige världsmästare i sprintstafett i orientering.
På hemmaplan i Strömstad förra året blev guldet till brons när Helena Jansson tappade på slutsträckan. Det blev ingen trist repris i estländska Tartu.

Jansson förvaltade det gyllene läget som Jonas Leandersson gett henne – ett klart tryggare sådant än i fjol – på bästa sätt.

– Helena får ett väldigt bra utgångsläge men det innebär också ganska mycket press att gå ut i täten i en VM-stafett. Hon är verkligen fokuserad på sitt, säger Håkan Carlsson.

Exemplariskt ryck

Det var tätt mellan topplagen långt in på den tredje sträckan. Efter 13 av 17 kontroller var Jonas Leandersson och löparna från Storbritannien, Tjeckien och Schweiz samlade inom tio sekunder.

När banorna sedan gick isär i en så kallad gaffling bommade både britten Kristian Jones och schweizaren Martin Hubmann ordentligt och Leandersson kunde göra guldrycket. Vojtech Kral, Tjeckien, förmådde inte heller hänga på svensken.

– Jerker Lysell hade det längre alternativet på sin sträcka så jag visste att Jonas hade en kortare väg. Han genomför det exemplariskt, säger Carlsson.

Inga konstigheter

Lina Strand och Lysell sprang de två första sträckorna i guldlaget.

– Vi genomför det precis som vi hade tänkt. Vi visste att de andra skulle få svårt att hänga med om vi fokuserade på tekniken och inte gjorde några konstigheter. Så blev det också. Vi litade på vår kapacitet och de andra lagen föll ifrån ett efter ett, säger Carlsson.

Danmark, vars slutlöpare Maja Alm förde laget till guld i fjol, tog silver och Schweiz slutade trea.

ARTIKELN HANDLAR OM