Zelenskyj bjuder in IOK-chefen till östra Ukraina

Den internationella olympiska kommittén (IOK) välkomnar åter ryska idrottare till OS.

Ett beslut som som väckt stor kritik, inte minst hos den ukrainska presidenten Volodymyr Zelenskyj.

”Det är uppenbart att varje neutral flagga för ryska idrottare är fläckad med blod”, skriver han på Twitter och bjuder samtidigt in IOK:s ordförande till striderna i östra Ukraina.

Beskedet att låta ryska och belarusiska idrottare delta under OS 2024 och 2026 har mött mycket kritik. Bland annat av den svenska olympiska kommittén och skidskytten Sebastian Samuelsson, som kallar beslutet ”förfärligt”.

Ukrainas president Zelenskyj väljer dessutom att bjuda in Thomas Bach till Bachmut, en stad i östra Ukraina som för tillfället står under hård rysk beskjutning.

Thomas Bach bjuds in till Bachmut.
Thomas Bach bjuds in till Bachmut.

”Vi vet hur ofta tyrannier försöker använda sport för sina ideologiska intressen. Det är uppenbart att varje neutral flagga för ryska idrottare är fläckad med blod. Jag bjuder in herr Bach till Bachmut. Så att han med egna ögon kunde se att neutralitet inte existerar, skriver han i ett inlägg på Twitter med efterföljande video.

Wiberg positiv

Beslutet har dock välkomnats från andra håll. Bland annat av den förre alpinstjärnan Pernilla Wiberg.

– Jag kommer alltid att stå upp för idrottarna och deras rättigheter. Politik och idrott ska alltid hållas isär. FN kritiserade IOK och deras beslut i februari. Neutral flagg och inga nationalsånger gör att idrotten är större än landgränser och kan bidra till fred i världen, säger hon.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.