Åkarnas stress: ”Är inget glamouröst liv”
Uppdaterad 2023-10-09 | Publicerad 2023-09-28
LIVIGNO. Bara för att du tävlar mot världens bästa innebär det inte att du tjänar som världens bästa.
Åkarna under den absoluta världseliten stressas av sin ekonomiska situation.
– Det är tufft och speciellt, säger tränaren Lars Ljung.
Världscupen i skidor 2023–2024: Program och tv-tider – alla tävlingar
I våras kom rapporter om att den norske storstjärnan Johannes Hösflot Kläbo hade tjänat över 20 miljoner kronor på ett år och de mest framstående svenska åkarna har inte heller problem med ekonomin.
När Sportbladet bad Frida Karlsson och William Poromaa sätta betyg på sina ekonomiska situationer svarade de båda med .
Detsamma gäller inte för Moa Lundgren, 25, och Leo Johansson, 24, trots att de båda tävlar regelbundet i världscupen.
Fått stipendium
Leo Johansson pusslar med ett par sponsorer, bonusar från skidleverantörer, åkarbidrag från skidförbundet, sommarjobb och studier.
Moa Lundgren vann skandinaviska cupen förra året och har därför en friplats i världscupen. Men samtidigt har hon ingen plats i A-landslaget, vilket gör att ett nyförvärvat elitidrottsstipendium var välkommet.
– Det innebär ju att jag får en väldigt fin peng så att jag kan lägga undan till mat och hyra och inte behöva fundera så mycket på det, säger Lundgren.
– Jag tycker ju det är kul att plugga, så jag sökte och ska läsa lite ekonomi. För det har det väldigt väl anpassat på Mittuniversitetet.
”Inget glamouröst liv”
Leo Johansson fick sitt genombrott när han vann den svenska säsongspremiären i november 2021 och sedan fick chansen i världscupen. Men därefter har framgångarna ersatts av skador och sjukdomar.
Ekonomin är svår att få ihop.
– De bästa lever ju bra och strax under får man slita mer. Sedan ska det vara skillnad på de bästa och sämsta. Tack vara sponsorer och ens föräldrar klarar man att gå runt. Så det får man vara nöjd över, säger Johansson.
Han jobbade med att köra ut paket i somras och studerar ekonomi när det är höst och vår.
– Man får hitta lite egna vägar och det blir ett trixande. Det är som ett heltidsjobb att vara elitsatsande skidåkare.
– Det är tufft om man har ett heltidsjobb och ska träna över 20 timmar i veckan med bra kvalitet. Det var inget glamouröst liv, men jag bodde hemma hos föräldrarna då, så de stod för matlagning.
Vill utbilda sig
För Johansson finns det bara en väg fram mot ett mer glamouröst liv och det är att bli bättre på att åka skidor.
Hur mycket stress är det för dig?
– Det blir väl lite mer för varje år som går. Man känner kompisar som inte åker skidor och det går bra i deras liv med bra jobb och bra utbildning. Så sitter man själv där och har inte jättemycket inkomst.
– Men förhoppningsvis har jag en utbildning när jag lägger av och har förhoppningsvis åkt bra på skidor och säkrat upp lite.
”Utmanande”
Den svenske herrtränaren Lars Ljung poängterar att det är viktigt att ha koll på åkarnas mentala stress.
– Det är tufft och speciellt, säger Ljung om en sån situation som Johansson har.
– Emotionell och kognitiv stress ska läggas in i vågskålen och balanseras med återhämtning, som också påverkas av om du jobbar eller är stressad över ekonomin.
Ljung tror att elitidrottare på samma nivå i andra länder kan ha det lättare.
– Jag tror att många andra länder lägger mer pengar än vi gör. Vi gör ganska mycket av ganska lite. Det är min bild, jag jobbade ju på SOK i tio år innan jag fick det här jobbet. Vi är fantastiska på föreningsnivå men det är inte alltid samma sak när det gäller elit, säger han.