Svensk succé i Drammen

1 av 3 | Foto: CORNELIUS POPPE / NTB Scanpix
SPORTBLADET

Stina Nilsson är tillbaka efter fallet på VM.

Sprintstjärnan krossade motståndet i Drammen och har fortfarande chans att vinna totala sprintcupen.

– Skönt att visa för mig själv att jag kan lösa situationer utan att behöva ramla varje gång, säger Nilsson till Radiosporten.

För första gången sedan sprint och lagsprint infördes på VM-programmet lämnade Sverige mästerskapet utan sprintmedalj. 

Allra största favoritfallet var givetvis Stina Nilsson i damsprinten där hon föll redan i semifinalen. 

– Jag har varit med om det absolut värsta som kan hända sportsligt. Inget kan toppa det där och det är skönt att ha det gjort. Bortsett från skador så är detta det värsta, att falla på egen bekostnad, sa Nilsson till Sportbladet i går. 

Taktiskt ryck bakom segern

I dag kom revanschen. 

Samtidigt som värsta konkurrenten Maiken Caspersen Falla skrällartat åkte ut redan i kvalet tog sig Stina Nilsson och VM-finalisterna, Hanna Falk och Ida Ingemarsdotter, sig säkert vidare till final. 

– Det känns väldigt skönt, framförallt med det som hände på VM. Det kändes väldigt skönt att få revansch på mig själv, säger hon.

Väl där tog Stina Nilsson täten och på toppen av banan gjorde hon ett taktiskt ryck som gjorde att konkurrenterna inte fick luftsug i den långa utförsbacken. Därefter var motståndarna chanslösa och Nilsson kunde lätt ta sin femte världscupseger i sprint för året.

– Det är ett annorlunda sätt jag vinner på, jag brukar inte vara den som rycker mitt i banan spontant så. Men jag fick en bra känsla och tänkte att jag går för det, säger Nilsson till Radiosporten.

”Förväntade mig att Maiken skulle vinna”

Där bakom knep Hanna Falk tredjeplatsen och Ida Ingemarsdotter blev femte kvinna i mål. 

Segern ger Stina Nilsson 100 poäng i sprintcupen samtidigt som ledarinnan Falla kammar noll. Det gör att det finns en teoretisk chans att gå om i sista världscuptävlingen i Kanada. Där står 50 poäng på spel och Stina Nilsson är 42 poäng bakom norskan i nuläget. 

– Jag förväntade mig att Maiken skulle vinna cupen idag. Det är fortfarande spännande att cupen fortfarande lever även om jag inte tror att jag har en chans att gå om, säger Stina Nilsson.