”Vi försökte spela för dem som gått bort”

Av: Malin Wahlberg

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: MORGAN GRIP, TT, BILDBYRÅN,

Efter överkörningen senast reste sig Borås och slog Uppsala.

Men segern betydde mer än bara 1-1 i kvartsfinalserien.

– Vi försökte spela för dem som har gått bort, säger Simon Gunnarsson.

Det var en speciell match för Borås Basket på många sätt. För två dagar sedan blev laget totalt förnedrat av Uppsala som vann den första kvartsfinalen med 91-52.

Inför det andra mötet hölls en tyst minut för att hedra offren i söndagens bussolycka i Sveg.

De inblandade skolungdomarna går på Ängsskolan i Skene där några av Boråsspelarna också har gått. Dessutom spelade flera av åttondeklassarna basket.

– Både jag, Fredrik (Andersson), Emil (Lundstedt), Henke (Carlsson, tränare) och Jonas Larsson (sportchef) har gått på den skolan och många av oss har åkt på den där skidresan när vi har gått i åttan. Det känns väldigt, väldigt tråkigt. Mark är inte så stort och alla påverkas på ett eller annat sätt. Antingen känner man dem direkt eller så känner man någon som känner dem. Hela Mark sörjer detta och vi får försöka ta oss ur det här tillsammans, säger Simon Gunnarsson som har påverkats starkt av det som hänt.

– I går var det väldigt tungt när jag fick höra att det var tre som omkommit. Det var en chock och då brydde man sig inte om något annat. Det sätter verkligen perspektiv på saker i livet. Att vi förlorade matchen i lördags, det fanns inte ens på kartan att tänka på. Man tänker bara på alla anhöriga och alla som drabbats. Det var skönt med en tyst minut så att man fick hedra alla som gått bort och skänka tankar och visa att vi bryr oss.

”Basket är inte på liv och död”

Efter den tysta minuten gick Borås ut och kopplade greppet direkt och hade en stabil tiopoängsledning i paus. Uppsala kom tillbaka i den fjärde perioden och låg ett tag bara under med en poäng, men hemmalaget kunde vinna med 80-69 efter 30 poäng av stjärnan Jacob Siguardarson.

– Det handlade mest om att spela med självförtroende och fighting spirit och visa att vi verkligen ville vinna matchen. Gör vi det spelar vi ofta bra, säger islänningen som också var påverkad av gårdagens olycka.

– Jag har tänkt mycket på det. Man förstår inte varför sådana saker händer och man har tänkt mycket på alla inblandade och är ledsen för dem.

Gunnarsson tyckte att det var extra skönt att få tillägna segern till de inblandade i olyckan.

– När man har en tyst minut tänkte man inte på basketen utan på olyckan, sedan när man kommer ut efter den så känns det som att man blir laddad på ett annorlunda sätt och försöker spela för dem som har gått bort. Det är svårt att förklara, men det är självklart att man har dem i åtanke och man känner att basket inte är på liv och död. Det finns så himla mycket annat i livet som är viktigare, säger han och fortsätter:

– Det var fantastiskt skönt att få vinna. Man var väldigt glad efteråt att få sitta och pusta ut lite och tänka på både matchen och det som har hänt. Det var väldigt härligt för alla oss killar.

Publicerad: