Stina Nilssons kravlista inför guldjakten

SPORTBLADET

OTEPÄÄ/LAHTIS. Rätt dagsform, rätt valla och rätt taktik är avgörande.

Men Stina Nilssons guldrecept har också andra ingredienser – som kanelknäckbröd, kaviar, grov skånsk senap och proteinglass.

Här är Stina Nilssons kravlista inför VM.

Foto: LASSEALLARDAFTONBLADET
Stina Nilsson vann i genrepet.

Stina Nilssons och Sveriges första distans i VM är också den största guldchansen.

Men sprint är en marginalsport och allt måste klaffa för att det ska bli guld.

Rätt träning, rätt vila, rätt skidor – och rätt kost.

Och precis som när det gäller allt annat har Stina Nilsson höga krav på sig själv och omgivningen.

Alla i laget får önska sig saker som ska finnas med runt på världscupen, men som Stina själv berättar:

– Alla får det, men det är väl egentligen bara jag som bryr mig. Jag tar med senap, kaviar och knäckebröd.

– Kaviaren kan fler ha intresse av men senap när nog bara jag. Jag har det till allt, jag älskar senap!, säger hon.

23-åringen ser en trygghet i rutinerna.

– Det jag har hemma är viktigt att ha borta också, säger hon.

”Flera hundra kilo specialönskemål”

På VM följer landslagets egen kock, Per Lindius, med – och då blir kravlistan ännu längre.

Totalt berättar Lindius att han packat in ”flera hundra kilo” med specialönskemål för den drygt två veckor långa VM-resan.

Och han håller med sprintstjärnan, de flesta önskemålen kommer från Stina Nilsson.

– Ja, hon är ganska tydlig med det. Hon vet vad hon mår bra av och det är bra. Jag är här för deras skull.

Stina Nilsson har ambitioner att åka alla sex loppen på VM och då blir kosten en viktig återhämtningsfaktor.

”Det är lite psykologi”

Utöver landslagets grundschema med en shot med ingefära på morgonen följt av frukost, återhämtningsbar och dryck efter träning, lunch, eftermiddagsfika, middag och kvällsmål har Stina Nilsson bett Per Lindius ta med en speciell proteinglass som hon vill äta någon gång under kvällen för att fylla på depåerna extra.

– De är tänkta som ett extra kvällsmål när hon är mitt uppe i tävlingarna. Det gäller att äta ofta och utspritt, ingen åkare vill känna sig tung och stinn av för mycket mat på en gång, säger Lindius.

Har du klart ett tårtrecept också om det går som alla hoppas på torsdag?

– Jag har några tårtor som vi hoppas får baka här, ja. Åkarna brukar få önska, men vi pratar aldrig om det innan. Det är lite psykologi.

Sen måste ”Pelle kock”, som åkarna kallar honom, rusa iväg för att göra ett kvällsmål.

– Jag ska skära avokado och ta fram rökt lax, det är Stina som vill ha det...

ARTIKELN HANDLAR OM