Udominate ska fortsätta dominera i slutspelet

Foto: Bildbyrån
Martina Stålvant.
SPORTBLADET

Grundserien slutade med 27 raka segrar.

Mot Visby i kvartsfinalen fortsätter färden mot den perfekta säsongen för Udominate basket.

– Vi gjorde en fantastisk serie men nu måste vi tagga om och förstå att det är slutspel, säger guarden Martina Stålvant.

Martina Stålvant tog SM-guld med Luleå förra säsongen men klubben hade inte råd att behålla henne.

Nu leder landslagsguarden konkurrenten Udominate mot en perfekt säsong – som mycket väl kan avslutas med en final mot förra klubben.

Men enligt Stålvant betyder de 27 segrarna i grundserien inte särskilt mycket när det är dags för slutspel.

– Det är alltid hårdare i slutspelet, en annan glöd. Vi kommer absolut inte ställa in skorna och tro att det kommer att gå enkelt. Självklart måste vi prestera. Serien var viktig för att få hemmaplansfavör. Annars spelar det ingen roll. Det är 0–0 igen nu, säger hon.

Drömmer om Luleå

I kvartsfinalen väntar Visby, ett lag Udominate besegrade med sammanlagt 83 poäng i tre matcher i serien – men enligt Stålvant ingen munsbit på vägen till semifinal.

– Om man tittar på papperet tycker jag att Visby borde ha varit högre upp än på åttonde plats. Även om vi har vunnit stort mot dem kommer det att bli en tuff kvartsfinal. De har bra skytte utifrån, spelare som kan få flyt och höja varandra, säger hon.

Sannolikt avslutas säsongen med en repris på förra årets final, Udominate mot serietvåan Luleå.

I så fall en dröm för Martina Stålvant.

– Jag vet hur känslan är när man spelar i den arenan. Jag vet att Luleå har en vinnarbakgrund och att allt handlar om slutspel för dem. Om vi möter dem kommer det att bli extremt kul. De håller en hög nivå och det blir kamp i varje del av matchen mellan två bra lag, säger hon.

Ansträngd ekonomi

Vad som händer sedan är svårt att sia om. Om Luleå inte kunde erbjuda Stålvant ett tillräckligt lockande kontrakt till den här säsongen är frågan vad Udominate mäktar med nästa säsong.

Enligt Västerbottens-Kuriren dras klubben med skulder på över en miljon kronor till främst Skatteverket och Umeå kommun.

Den ansträngda ekonomin har dock inte påverkat laget.

– Personligen läser jag inte någonting om inte någon sätter det framför ögonen på mig. Man har ju hört en del men det är inget som märkts, säger hon.

TT: Du har fått lön som du ska?

– Precis.

TT: Satsar du på spel i Europa?

– Det är svårt att svara på när jag inte vet. Jag har annat i huvudet och försöker alltid att fokusera på nuet. Det får jag ta efter att den sista slutsignalen gått.

ARTIKELN HANDLAR OM