Presidenten: ”Det pågår alltid något fusk”

SPORTBLADET

LAHTIS. Fis-presidenten Gian-Franco Kasper har fått motta mycket kritik från åkarna i världseliten för sin syn på dopning.

Inför dagens krismöte med åkarna mötte han pressen och dementerade sitt uttalande – men konstaterade samtidigt.

– Jag kan inte garantera ett rent mästerskap, det pågår alltid något fusk, säger han.

Upptakten till VM i Lahtis har präglats av dopning. Både Therese Johaug-fallet och de ryska åkarna som nu definitivt stängts av från VM men också en åkarprotest mot Fis-ledning efter att bland annat presidenten Gian-Franco Kasper uttalat sig i New York Times om att ”Vi måste sluta låtsas som att sporten är ren. Det är en fin tanke, men i praktiken? Det här är underhållning. Det är drama.”.

Dementerade uttalande

Och följaktligen blev Fis-presidentens presskonferens inför mästerskapet välbesatt och fylld av dopningsfrågor. Fis generalsekreterare inledde med att berätta att man kommer göra fler dopningstester än någonsin tidigare samt att Fis inte kommer att bestämma om man överklagar Therese Johaug-domen förrän den 7 mars.

Gian-Franco Kasper fick inleda med att dementera innehållet i sitt uttalande.

– Er kollega på New York Times skrev vad hon ville. Jag sade som vanligt att idrottens trovärdighet skadas av dopning, men att i slutändan för publiken som kollar på OS och VM är det fortfarande drama. Jag sa aldrig att kampen mot dopning inte är viktig, delar togs bort, säger han och fortsätter:

– En idrottare sa en gång att idrott är det bästa som finns så länge det är på sidorna längst bak i tidningen, när det hamnar på framsidan kommer idrotten att döda sig själv och på senare år har vi allt för ofta hamnat på framsidan och det skadar oss.

Angående mötet med åkarna som hålls i eftermiddag var Gian-Franco Kasper förstående mot de besvikna åkarna.

– Vi ska övertyga idrottarna om att vi gör det vi kan men vi är förstående för att de är skeptiska mot att ingenting händer. Men för mig personligen är jag för de hårdaste straffen men jag är helt emot att stänga av idrottare bara på grund av vilket pass man har.

”Vet inte vad som händer på nätterna”

På frågan om Kasper trodde på ett rent mästerskap var han tämligen pessimistisk.

– Jag hoppas det, men det är allt jag kan säga. Senast det var VM här dödade vi nästan mästerskapet så jag hoppas att vi inte behöver uppleva det igen.

Du hoppas, men du tror inte?

– Det pågår alltid något fusk, men jag hoppas att idrottarna och förbundet lär sig. Men jag kan inte garantera det, jag vet inte vad som händer bakom stängda dörrar om nätterna.

Själv förespråkar Kasper hårdare straff för dopning, men inte fler ingrepp i den personliga integriteten.

– Vi skulle kunna spärra in idrottarna i burar och bara ta ut dem vid tävlingar, men det vore inte mänskligt.

ARTIKELN HANDLAR OM

Dopning

Skid-VM