”Han är fortfarande helt outstanding”

Övermannen vill se Björn Borg göra comeback

avStefan Holm

1 av 2 | Foto: PRIVAT
Göran Lundblad, Jan-Erik Friberg, Henrik Andrén, Sven Andrén och Magnus Feldt i Lugi Tennisförening efter att ha blivit Europamästare i Herrar 55 2008.

Björn Borg blev känd för den breda massan när han 1970 tog sig till final i Kungens kanna.

Sportbladet har pratat med en 67-åring som aldrig kommer att glömma titelmatchen.

Magnus Feldt, hans överman.

– Det vore kul om han tog upp tävlandet igen, som veteran. Ryktet gör gällande att han fortfarande är helt outstanding.

Björn Borg var under tisdagen på plats i Kungliga tennishallen för att se sonen Leo, 13, debutera i Kungens kanna.

Det är en turnering som väcker vackra minnesbilder för Sveriges bäste tennisspelare genom tiderna, men inte bara för honom.

Om 1970 års upplaga var startskottet för hans karriär blev det en av de absoluta höjdpunkterna för Magnus Feldt.

Han var 21 år då och besegrade 14-årige Borg med 6–8, 6–4, 6–3.

– Både Björn och jag hade debuterat i allsvenskan tidigare under hösten, så jag visste att han var mycket bra. Åren innan hade han varit outstanding i juniorklasserna, så jag började matchen väldigt nervöst och gjorde många enkla misstag. Björn var redan vid så unga år mycket säker.

”Synpunkter på Björns teknik”

Efter genombrottet i Kungens kanna fortsatte Björn Borg sin resa mot stjärnorna.

– Björn var oerhört lovande, men att han skulle bli så bra kunde ingen förutsäga. För egen del trillade polletten ner när Björn besegrade Onny Parun i Davis Cup 1972, bara 16 år gammal. Många inom tennis-Sverige hade synpunkter på Björns teknik, speciellt hans dubbelfattade backhand. Många menade att den tekniken inte skulle räcka på snabba underlag, men han visade snabbt att han kunde spela bra på andra underlag än grus.

Magnus Feldt hade inte samma ambitioner med tennisen.

– Jag såg aldrig tennisen som en yrkeskarriär. Utbildningen på Lunds tekniska högskola var hela tiden det primära för mig. Kanske insåg jag att min talang inte skulle räcka. När jag ser tillbaka på min karriär kan man göra en jämförelse med en allsvensk fotbollsspelare som spelade allsvensk fotboll i många år men inte var tillräckligt bra för att tas ut för några landslagsuppdrag.

Blev Europamästare 2008

Magnus Feldt skulle ändå bli beroende av tennis och spelar, vid 67 års ålder, fortfarande aktivt. 2008 åkte han till schweiziska Arosa och vann H55-klassen i lag-EM med sitt Lugi.

– Det är ett fantastiskt roligt minne. När jag började med tennisen fanns det inte en tanke på att det var en sport som skulle följa mig hela livet. Jag är väldigt tacksam för allt tennisen har gett mig. Jag har träffat många av mina närmaste vänner genom tennisen. Idrottandet har gett mig en bra fysik och jag tycker fortfarande att det är kul att tävla för mitt klubblag. Tennis är en bra sport när man blir äldre. Den är krävande men ganska skonsam mot kroppen. Nu spelar jag i H65 i allsvenskan och ställer varje år upp i veteran-SM, både inomhus och utomhus. Det är fantastiskt roligt att stöta samman med gamla vänner, säger Magnus Feldt.

Vill se Borg göra comeback

Men han saknar ett namn under veteranturneringarna.

Björn Borg, 60.

– Det vore kul om han tog upp tävlandet igen, som veteran. Ryktet gör gällande att han fortfarande är helt outstanding.

När träffade du Björn senast?

– 1995, när han spelade mot Mats Wilander i Lund.

I år spelar Björns son, Leo Borg, Kungens kanna. Kan du föreställa dig vilka förväntningar han har på sig på grund av efternamnet?

– Det är lite olyckligt, kan jag tycka, att ett barn väljer samma idrott som en berömd förälder. Men det händer ständigt inom olika områden, som exempelvis teater och film. Jag har alltid upplevt Björn som lugn, trevlig och sansad. Jag tror inte att han kommer att sätta onödig press på sin son. Däremot kommer andra att hela tiden göra jämförelser. Det måste vara tufft för en ung spelare, men nu är Kungens kanna en juniortävling. Jag hoppas att det tar bort lite press från sonen, säger Magnus Feldt.

ARTIKELN HANDLAR OM

Tennis

Leo Borg