”Enda risken till att Stina missar VM-guldet”

Foto: Ulf Palm/TT / TT NYHETSBYR≈N
SPORTBLADET

OTEPÄÄ. En Stina-uppvisning, taktikmissar och en norsk supertalang som dominerade.

Och ja, så klart Petter Northug.

Här ger Sportbladets skidreporter Erik Karlsson sin syn på VM-genrepets första dag i fem punkter.

Sportbladets Erik Karlsson.

▪▪ Stina Nilsson vann i genrepet i stor stil, hur bra var hon egentligen? 

Frågar man Stina Nilsson får man svar i stil med ”Jag fick många bra erfarenheter med mig härifrån” och ”Jag är ödmjuk för att många andra kan åka fort”

Det är egentligen först när man frågar 2010-talets bästa sprintdam, Maiken Caspersen Falla, och hon säger: ”Jag fokuserade på andraplatsen idag”, som man förstår.

VM-guld, VM-guld, VM-guld!. 

Som jag ser det är enda möjligheten till att Stina inte tar det där guldet på torsdag att hon antingen blir överkörd av en motståndare i något av heaten eller att hon drar på sig en förkylning i den kyliga Lahtis-luften under veckan. 

För i så bra form som Stina är nu och så taktiskt perfekt som hon åker är hon precis som Falla säger ”utan tvivel den stora favoriten på VM”. 

▪▪ Calle Halfvarsson missade finalplatsen med tre tusendelar, ska vi tycker synd om honom? 

Nej. Absolut inte. Calle har haft sin beskärda del av otur, men det här lägger vi i en växande låda av taktiska missar i sprint. 

En svag start kan ske, men då måste man faktiskt försöka påverka läget tidigare i loppet än i sista brantbacken. Halfvarsson gjorde inte det och när han var fyra in på upploppet gav han mer eller mindre upp. Det hade räckt att han hade gjort en halvdan fällning in i mål så hade han haft en finalplats. 

Visst, Calle inser det själv och öser självkritik i mixade zonen – men vad hjälper det när det upprepas helg efter helg? 

Det håller inte. 

Dags att gå en taktiklektion hos Stina Nilsson. 

▪▪ Petter då? Snackar han skit när han hyllar sig själv som VM-hopp? 

Petter har snackat en jäkla massa skit genom åren. Men när man sållar mellan Calle Halfvarsson-pikarna, det sedvanligt sneda skämtleendet så ser faktiskt Petter Northug ut att vara exakt så farlig som vi i n t e vill ha honom. 

Han beskriver hur träningen flutit på hela vägen efter NM och hur han märkt en tydlig ”formhöjning”. Och trots att han åkte ut i kvarten här är det lätt att tro på honom. Han åkte trots allt halva första backen med en stav och var ändå tillräckligt stark för att ta sig om svensken Karl-Johan Westberg och så när spurta sig vidare till semifinal. 

Petter får kanske inte så många chanser i VM, men jag tror han är redo att ta dem.

 

▪▪ 20-årige Johannes Hösflot Kläbo mötte världens bästa sprinters – och hade råd att göra segergest med tio meter kvar på upploppet. Sätt ord på den talangen! 

Redan när Hösflot Kläbo hunnit 20 meter in i prologen tittade jag och min kollega från TT, Carl Göransson,  på varandra i mixade zonen och undrade vad det var frågan om. Den här rosenkindande unggutten har en fart som ingen – då menar jag ingen! –  annan har. I finalen tittade han på Federico Pellegrino, Sergej Ustiugov och Finn Hågen Krogh på startlinjen – sen körde han rätt och slätt ifrån dem. Med det blev han den yngste vinnaren i världscupen sedan en viss Petter Northug. 

Den här killen är ”the real deal”, redo att vinna VM redan nu och framför allt – redo att dominera skidsporten i ett årtionde framöver.

▪▪ Nu har vi analyserat det här genrepet i bitar, men hur mycket vikt ska man egentligen lägga vid det? 

– Kollar man på hård statistisk fakta från de fyra senaste mästerskapen är sanningen att cirka 40 procent av de som står på pallen i genrepet också på pallen på samma distans på VM. En knapp tredjedel vinner i både genrepet och mästerskapen. 

Inte så imponerande siffror kanske, och visst kan det svänga mycket fram till Lahtis. Men sanningen är att oftast bör man visa form veckan innan om det ska finnas en chans till ett framgångsrikt mästerskap. Nu pratar alla åkare om höghöjdsträning och hur olika det kan slå direkt på lågland, om känsla i åkningen och att man inte kan jämföra lopp och banor. Men samtidigt är självförtroende en färskvara och nog kommer Stina Nilsson, vad hon än säger, njuta mer av VM-resan nu än om hon sållat sig till gänget med brutna stavar här i Otepää.