Maria "PH": "Känner mig snuvad på VM"

Foto: TV4
SPORTBLADET

ST. MORTIZ/STOCKHOLM. Maria Pietilä Holmner tog sig till VM efter en kamp mot klockan. 

Efter tårarna i det första åket fick ”PH” en liten revansch i andra.

– Jag gjorde något rätt i alla fall, säger hon.

Maria Pietilä Holmner skadade knät innan nyår och det var osäkert om hon skulle ta sig tillbaka till VM. 

Men svenskan vann kampen mot klockan och var med och knep bronset i lagtävlingen i tisdags. Första slalomåket blev dock en stor besvikelse. 

”PH” var över två sekunder efter ledande Mikaela Shiffrin och kämpade för att hålla tillbaka tårarna efter målgång. 

– Jag försöker förklara lite vad jag känner, men det är en ekvation som inte riktigt går ihop.  Jag har haft VM som mitt stora mål och laddat för det och så blir det den här uppladdningen. Jag kommer hit och säger att jag inte ska ha så mycket förväntningar som jag inte har, men samtidigt vill hjärtat så jävla mycket. Det krockar, det slår liksom volt och blir krig här inne i min hjärna och hjärta, sa hon. 

”Det var kaos”

Problemen började redan på inåkningen. 

– Det var kaos. Jag körde fem käppar, körde ur, fem käppar körde ur. Då får man inte det här självförtroendet. Jag är så osäker att jag åker med axlarna vid öronen och litar inte på mig själv. Det är kanske inte så konstigt med den här uppladdningen.

Men svenskan fick en liten revansch i det andra åket då hon klättrade till en 14:e plats. I mål hade hon en ledning med över sekunden.

– Jag älskar det gröna (skylten) och att få se det var bara ’ahh!’. Jag gjorde något rätt i alla fall!

”Vore speciellt med hemma-VM”

”PH” sa till Sportbladet redan innan mästerskapet att det här kan vara hennes sista VM. Mycket talar för det.

– Jag skulle vilja säga att det inte var det. Men jag har sagt att det här VM:et och OS är mitt fokus, säger hon men stänger inte dörren helt inför nästa VM hemma i Åre 2019.

– Det är klart att jag är jättsugen men det är så mycket som ska med. Men att kröna karriären med ett hemma-VM vore speciellt, speciellt efter detta. Jag känner mig lite snuvad på det här VM:et.

ARTIKELN HANDLAR OM