FA-cupen

Leicester vinner FA-cupen för första gången

Besegrade Chelsea efter VAR-granskning på stopptid

Av: 

Simon Norberg

SPORTBLADET

Fyra gånger tidigare har Leicester spelat FA-cupfinal.

På femte försöket vann klubben turneringen för första gången.

Youri Tielemans, 24, sänkte Chelsea med ett drömmål.

21 000 åskådare hade välkomnats in på Wembley i London till FA-cupfinalen mellan Chelsea och Leicester.

Inför en euforisk ljudkuliss var det Brendan Rodgers manskap som drog det längsta strået.

När klockan hade passerat timmen spelad fick belgaren Youri Tielemans till från distans och fick på en drömträff som segrade rakt in i Kepa Arrizabalagas högra kryss.

VAR klev in

Det blev matchens enda mål.

I en annars ganska händelsefattig match radade Chelsea upp ett par jättelägen i slutminuterna. Men då stod Kasper Schmeichel i vägen och nekade. Men när klockan tickade upp på 90 minuter hade Londonklubben en boll inne. Ben Chilwell, med förflutet i Leicester, löpte sig in i straffområdet och tog emot ett inlägg och till slut förbi dansken. Men då hittade VAR en offside på ytterbacken och dömde bort det.

När slutvisslan ljöd var glädjen total i Leicester, som därmed tar sin första FA-cuptitel i klubbens 137-åriga historia.

– Jag kan inte tänka mig ett bättre mål än det jag gjorde. Jag gjorde det för alla Leicester-supportrar. Jag kollade upp mot läktaren och såg Aiyawatt, vår president, och hans pappa hade varit stolt även om jag inte kände honom (Vichai Srivaddhanaprabha omkom i en helikopterolycka 2018), säger matchvinnaren Tielemans efteråt.

”Det är så otroligt efterlängtat”

Efter att ha misslyckats i 1949, 1961, 1963 och 1969 gick det till slut vägen. Det är också klubbens första titel på fem år. Senaste framgången var Premier League-titeln 2016.

– Det är ju fantastiska bilder som verkligen känns och påverkar även oss som inte lever med den här klubben. Men det här är fotboll, fotboll som vi minns den, fotboll som vi brukade uppleva den och fotboll som berör. Det är så oerhört efterlängtat. Det signalerar att det inte bara är en buckla som ska lyftas och en klubb ska jubla. Utan det är en sport och ett samhälle som ska komma ut ur skuggorna igen, säger Erik Niva i Viaplay, samtidigt som bilderna rullade på jublande supportrar.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och antikroppstest - klicka hem allt inför sommaren här.

MEDS

Youri Tielemans.

Foto: Pool / Getty Images Europe
Publisert:

LÄS VIDARE

Fagerlund: Hjältarna som skrev historia på Wembley

ÄMNEN I ARTIKELN

FA-cupen

Leicester City FC

Chelsea FC