Armand Duplantis

Duplantis om protesterna: ”Stanna hemma”

Av: 

Erik Karlsson

SPORTBLADET

”Mondo” Duplantis känner sig bättre än någonsin inför OS.

Samtidigt vill åtta av tio japaner att OS inte ska genomföras.

– Det är klart att man inte vill ha lokalt motstånd. Det är den typen av saker som kan skapa en kedjereaktion som ställer in evenemang som OS.

Armand Duplantis har landat i Sverige inför sitt livs säsong. Uppladdningen har flutit på felfritt sedan inomhus EM-guldet. På träning har han luftat 6 meter och på kort ansats har han hoppat 5,90 på en lokal tävling i Baton Rouge.

– Jag hoppar aldrig så högt på träning annars. Träningen har gått bättre än någonsin tidigare, säger Duplantis på en pressträff i Stockholm.

På OS ser han sig som en stor favorit. Och osäkerheten om det ska bli av börjar klinga av tycker han.

– Jag lever mitt liv som det är säkert att OS blir av. Och då är jag redo.

Kraftiga protester

Men OS kommer genomföras utan lokalt stöd. Den japanska befolkningen har svängt helt i opinionen efter coronapandemin. Nya opinionsundersökningar visar att åtta av tio japaner vill ställa in spelen. Sjukvårdspersonal över hela landet har protesterat mot vad de menar är en ytterligare ansträngning för ett redan hårt ansatt hälsovårdssystem. Förra helgen protesterade sjukvårdspersonal vid Tokyo-sjukhuset Sogo Hospital genom att sätta upp skyltar i fönstret med budskapet:

”Det räcker nu! Gränsen för vår medicinska kapacitet har nått gränsen. Stoppa OS!”.

– Jag vill att det ska hända, om japanerna inte vill att det ska hända så behöver de inte komma dit, säger Duplantis på pressträffen.

Foto: Eugene Hoshiko / TT NYHETSBYRÅN

För Sportbladet utvecklar han.

– Det är klart att man inte vill ha lokalt motstånd, du vill inte att det protesteras. Det är den typen av saker som kan skapa en kedjereaktion som ställer in evenemang som OS.

– Jag hoppas vaccinet kan rulla ut snabbare i Japan och att folk kan känna sig säkrare då. Jag vill bara få tävla, säger han.

Starkast är kritiken från sjukvårdspersonal som säger att man redan är på en kritisk nivå med smittspridningen och att OS kan putta landet över gränsen. Känner du sympati med dem?

– Jag vet inte om idrottare är de som kommer fylla sjukhusen, det har jag svårt att tro. Olympier är världens hälsosammaste människor. Men jag förstår motståndet även om jag tror antalet vaccinerade kommer vara stort nog för att det ska fungera bra.

”Ska fortfarande bli väldigt roligt”

Det blir oavsett ett OS som skiljer sig från andra. Men Armand Duplantis ser fortfarande fram emot det mer än något annat.

– Det blir ingen vanlig OS-upplevelse. Men jag vill bara tävla på OS. Jag bryr mig inte om det är några åskådare där eller om vi blir isolerade på ett hotellrum, jag vill bara tävla på OS. Det är en dröm sedan barnsben och jag vill åka dit och få jobbet gjort.

Det ska fortfarande bli kul?

– Ja, jag tror fortfarande det blir väldigt roligt. Jag har velat tävla där så länge att det inte inte kan bli roligt, säger Armand Duplantis.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och antikroppstest - klicka hem allt inför sommaren här.

MEDS

Publisert:

LÄS VIDARE

Diamond League 2021: Schema med alla tävlingar och datum

ÄMNEN I ARTIKELN

Armand Duplantis

Friidrott

Sommar-OS

Coronaviruset