Tour de Ski

Så mycket tjänade skidstjärnorna på Tour de Ski

Av: 

Petra Thorén

Anna Rydén

SPORTBLADET

VAL DI FIEMME. Ebba Andersson körde in 390 500 kronor i Tour de Ski.

För Oskar Svensson gav succén i sprinten 46 500 kronor, men öppnar framförallt nya dörrar.

– Han har väldigt sparsamt med sponsorer, mest små lokala samarbeten, så detta ger honom nya möjligheter, säger hans manager Bo Johansson.

Tour de Ski är över och det svenska landslaget kan sammanfatta tävlingen med pallplatser i alla damlopp, en skrällseger på herrsidan och Ebba Anderssons tredjeplats totalt.

I kronor och ören summeras det enligt listan nedan.

Ebba Andersson tjänade mest, Linn Svahn som vann tre lopp men var på 14:e plats totalt, får mindre.

Oskar Svenssons seger i den klassiska sprinten i Val di Fiemme, gav honom 46 500 kronor. Det kan anses som en nätt summa, men betyder mycket enligt hans manager Bo Johansson.

– För Oskar är det viktiga pengar. Dessutom ger det ringar på vattnet, säger managern som ser att genombrottet kan leda till nya sponsoravtal för åkaren som bortsett från materialkontrakt nu endast har lokala samarbeten.

– Det har varit en låg nivå på den biten för Oskar. Det här är jätteviktigt. Att han presterar är en förutsättning, detta är ett steg mot kännedom. Det ger ett väldigt eko när han gör sådana här resultat, säger Johansson.

”Svårt att hinna med alla”

Eko har det blivit även på andra sätt.

Oskar Svensson har hyllats av laget, som firade honom men en hemlig överraskningsfest lördag kväll, och fått många hälsningar via sms och på sociala medier.

Har du hunnit ta del av reaktionerna?

– Lite, men framförallt de närmaste - det är svårt att hinna med alla. Sen har jag sett reaktionerna överlag. Det är kul att det verkar gått genom rutan hur kul vi har det, säger han efter klättringen i Alpe Cermis.

För seger i världscupen får även de svenska åkarna 50 000 kronor från Svenska skidförbundet. Ersättningarna för övriga platser på pallen har dock minskat i år grund av ekonomiska åtstramningar i covidtider, bekräftar Svenska skidförbundets längdchef Daniel Fårhaeus för Sportbladet.

”Inte ägnat en tanke”

Ebba Andersson hade före förstaplatsen i klättringen tre pallplatser i Tour de Ski.

– Så klart så blir det inte lika stor bonus man får ta del av. Samtidigt är det inte jätteförvånande med tanke på den situation som hela världen befinner sig i. Man får förhålla sig till det och respektera det beslut som är taget, säger Ebba Andersson och påpekar:

– Sen tävlar jag inte för den ekonomiska biten och känner inte att det går någon nöd på mig just nu så jag tänker att jag bara hänger på.

Att hennes avancemang i den totala ställningen skulle ge mer klirr i kassan hade Ebba Andersson inte tänkt på inför klättringen.

– Det har jag inte ägnat en enda tanke.., säger hon.

Dam:

Ebba Andersson: 390 500 kronor.

Linn Svahn: 186 000 kronor.

Maja Dahlqvist: 27 900 kronor.

Frida Karlsson: 9 300 kronor.

Emma Ribom: 9 300 kronor.

Övriga kvinnliga åkare körde inte in några pengar under Tour de Ski.

Herr:

Oskar Svensson: 46 500 kronor.

Övriga manliga åkare körde inte in några pengar under Tour de Ski.

Fotnot: Beräknat på värdet av en schweizerfranc måndag förmiddag.

ANNONS

Krossar vi Storbritannien också? Förra VM gjorde Tre Kronor 60 % fler mål än vad vi släppte in. Den som vet mest vinner mest.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Oddset

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Tour de Ski

LÄS VIDARE

Sportbladet sammanfattar Sveriges insatser i Tour de Ski

ÄMNEN I ARTIKELN

Tour de Ski

Världscupen i längdskidor

Ebba Andersson