Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Ida, Ronja

Fina initiativet – ersätter ”Nalle Puh-regnet”

Publicerad 2021-03-25

Att Yuzuru Hanyu mästerskapstävlar i konståkning har tidigare lett till teddybjörnsdonationer till arrangörsstadens barnsjukhus.

Inför ett publiklöst VM i Stockholm så har en supporterkampanj startat för att hålla traditionen vid liv.

– Jag ville bara fortsätta kedjan som Hanyu har startat, säger Senem Gençer, initiativtagare till kampanjen, till Sportbladet.

Världsstjärnor har samlats i Stockholm för att tävla i konståknings-VM i Globen, bland annat en av de allra största. Nämligen tvåfaldiga OS-mästaren och världsrekordssättaren Yuzuru Hanyu, 26 som är en megastjärna i hemlandet Japan.

Hanyus program avslutas av en iögonfallande och fin tradition, där publiken kastar in Nalle Puh-dockor och teddybjörnar från läktaren in på isen. Detta då Yuzuru Hanyus stora kärlek till den klassiska tecknade björnen är allmän kännedom – till den grad att Nalle Puh blivit stjärnans symbol och maskot genom åren.

Gosedjuren som kastats in på isen har därefter samlas ihop av Hanyus team och skänks till närliggande barnsjukhus.

I Globen blir det dock inget teddybjörnsregn då det är ett publiklöst arrangemang i och med covidpandemin.

”Låt oss göra något för barnen”

Detta har fått den populäre konståkarens supporterbas att agera på egen hand.

Via en kampanj på sociala medier under rubriken ”Yuzuru4children” så har Hanyufans från alla världens hörn uppmanats att skänka pengar och gosedjur till Astrid Lindgrens Barnsjukhus och till Kvinnojouren.

Senem Gençer, konståkningsfantast boendes i Schweiz, är initiativtagare till kampanjen.

– När jag fick reda på att nästa tävling är i Sverige utan publik så tänkte jag att det är synd om de barn som nu inte får gosedjur i och med det, säger Gençer när Sportbladet ringer upp.

– Det är sjuka barn som behöver någon form glädje. Så låt oss göra något för barnen.

Jordbävningsöverlevare

Och donationer har lämnats från länder som Turkiet, Italien, Sverige, Schweiz, Skottland, Tyskland, Australien, USA och Ryssland.

Vad är det som gör just Yuzuru Hanyu speciell?

– Det är egentligen inte hans medaljer och åkning. Utan sättet han är och hans story. Om man har en bra story så fångar det alltid folks hjärtan.

I Yuzuru Hanyus fall fins bland annat storyn om hur han vid 16 års ålder var en av de överlevande i den stora jordbävnings och tsunamikatastrofen i hemstaden Sendai 2011 – men likväl fortsatte kämpa med konståkningen.

– Jag har pratat bland annat med ett Hanyufan i Turkiet som funderade på att hoppa av skolan. Men efter att ha inspirerats av Hanyu så tänkte hon: ”Om han kan så kan jag”. Nu har hon en färdig utbildning och ett jobb, berättar Senem Gençer.