Northug döms till fängelse i sju månader

Fälld av sina egna mobilklipp

Petter Northug döms till fängelse.

Norrmannen fälldes – av sina egna mobilfilmer.

– Jag tycker att det var idiotiska händelser, säger han.

Petter Northug erkände i Oslo tingsrätt fyra fall av fortkörning och narkotikainnehav. Han accepterade också domen och kommer inte att överklaga.

Åklagaren yrkade på åtta månaders fängelse och indraget körkort på livstid. Domen fastställdes i slutet av domstolsförhandlingen till sju månaders fängelse och indraget körkort på livstid.

Det innebär dock inte att norrmannen kommer behöva sitta på anstalt i sju månader. Det innebär heller inte att han aldrig mer kommer få köra bil. Enligt NRK är det möjligt att släppas ut, med fotboja, efter att ha avtjänat en tredjedel av straffet (i det här fallet cirka 70 dagar). Dessutom är praxis att en dömd person får ansöka om att få tillbaka rättigheten till körkort efter fem år.

– Petter önskar att ta straffet han fått och gå vidare i livet. Det var bra att få det avklarat innan jul, säger advokaten Halvard Helle.

Kommenterade omkörningar

Gränsen för att kunna avtjäna hela straffet med fotboja i stället för att behöva sitta i fängelse är sex månader. Det som i slutändan ledde till ett ovillkorligt fängelsestraff var för allmänheten tidigare okända videoklipp som Northug själv tog med sin mobiltelefon.

Bland annat filmade han sig själv när han gjorde ömkörningar i över 200 kilometer i timmen på en 80-väg. Han visade sedan filmklippen för sina vänner. Händelserna ska ha inträffat vid fyra tillfällen den 10, 12 och 13 augusti.

I åtalet beskrivs hur Northug körde i vansinnesfart och på samma gång filmade med mobiltelefonen: ”Samtidigt gjorde han flera omkörningar i den här hastigheten, inklusive en vänstersväng. Han körde också flera gånger i motsatt körfält medan han hela tiden filmade och kommenterade sin egen körning. Den beskrivna körningen innebar en stor fara för honom själv och andra trafikanter.”

– Jag hade den ena handen på ratten och filmade med den andra. Jag försökte kommentera med en kommentatorstämma. Det är oaktsamt och hör inte hemma i trafiken, säger Petter Northug.

Erkände fåordigt

Vid förkunnandet av domen påpekade domaren Ole Kristen Överberg att Petter Northug satte sitt eget liv och andras liv i fara.

– Bara ett år efter att ha fått tillbaka körkortet så hände det här. Det visar att de inte lärde sig av den första domen, säger Ole Kristen Överberg.

Vid en husrannsakan påträffades 6 gram kokain och tabletter som innehöll narkotika.

Domaren frågade i förhör om det var hans.

– Ja, det var mitt, svarar Petter Northug.

Är mängden korrekt?

– Den är korrekt.

Natten till den 11 augusti använde han kokain enligt åtalet.

– Det stämmer, svarar Petter Northug.

Regelbundna prover

Tidigare har han också också varit misstänkt för att ha kört drogpåverkad, men blodprov visade inga spår av droger.

I domstolsförhöret sa Petter Northug att han har varit drogfri sedan de här händelserna och att han regelbundet tar urinprov hos läkare.

Det var 2014 som Petter Northug dömdes för rattfylla och straffades med 50 dagars fängelse som avtjänades hemmet med en elektronisk fotboja, han kraschade i vägräcke och 1,65 promille i blodet. Norrmannen dömdes även till böter på 185 000 norska kronor och blev av med körkortet på livstid.

Det är en praxis att en dömd person fortfarande kan få tillbaka ett körkort, men det är i så fall en minimiperiod på fem år.

Efter bland annat 13 VM-guld och två OS-guld så avslutade Petter Northug tävlingskarriären 2018.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.