Från bakgården – till lagkapten i hemstaden

Foto: SIMON HASTEG RD / BILDBYR ÅN
SPORTBLADET

GÄVLE. Han kom till ett vägskäl som kunde ha betytt slutet på hockeykarriären.

Nu är Jacob Blomqvist, 30, plötsligt lagkapten i Brynäs.

– Tidigare hade jag nog bara skrattat åt det, säger publikfavoriten.

Många SHL-spelare har haft luft under vingarna hela karriären.

Lovande spelare får A-lagskontrakt i tonåren, blir fullfjädrade stjärnor i ligan och, i vissa fall, slutar det i NHL.

Jacob Blomqvist tillhör inte en av dem.

Efter juniortiden i Brynäs fanns det inte längre plats för honom i föreningen. SHL-drömmen tycktes slockna när Gävleklubben satsade på andra juniorer och Blomqvist hamnade i division 1.

Först i Kiruna.

Sedan Arboga.

”Visst har jag tvivlat”

Men till slut återvände han till Gävle. Men samtidigt som tidigare lagkamraterna från tiden i Brynäsjuniorerna – bland andra en viss Nicklas Bäckström, men även Nicklas Danielsson och Mattias Karlsson – hade börjat etablera sig i SHL, spelade en då 22-årig Jacob Blomqvist på bakgården, i Valbo, division 1.

– Visst har jag tvivlat, men jag har alltid haft en målsättning att komma tillbaka till Brynäs. Även när jag var som längst ifrån, säger Blomqvist när han nu blickar tillbaka mot tiden i hockeyettan.

– Just då kände jag att jag någon gång var tvungen att ta ett beslut; Är det värt det här? Kommer jag att lyckas? Jag var ändå tvungen att vara realistisk och sista året i Valbo kände jag att jag var tvungen att få ett genombrott. Annars hade jag fått överväga att göra något annat, att börja plugga eller nåt.

Om någon hade sagt till dig, under tiden i Valbo, att du en dag skulle bli lagkapten i Brynäs – vad hade du svarat?

– Jadu. Jag hade nog bara skrattat. Det kändes overkligt. Då var det bara till allsvenskan som jag satsade på. Jag visste att jag var tvungen att ta mig dit för att jag sedan skulle ha chans på SHL.

Öste in poäng

Och det där genombrottet kom.

Även ett efterföljande allsvenskt kontrakt.

Sedan gick det snabbt.

Under debutåret i allsvenskan vräkte Blomqvist in 56 poäng på 52 matcher i Karlskoga, dåvarande Bofors, och efter bara en säsong i allsvenskan hörde Modo av sig.

Blomqvist blev SHL-spelare.

– Otroligt roligt att det går om man satsar och kämpar för det.

Han fick avverka tre år i Leksand, med både SHL- och allsvenskt spel – i flera olika roller i laget – innan drömmen gick i uppfyllelse:

Tillbaka i hemstaden Gävle.

Tillbaka i Brynäs.

– Det ändå varit en rolig resa. Under division 1-åren var det mycket offensivt spel, powerplay och otroligt många skott. Även i Bofors. I Modo blev det fjärdefemman, mycket boxplay och lite speltid. I Leksand var det därför oklart hur de skulle använda mig, men jag tog kliv och blev en offensiv spelare där också, säger Blomqvist som vill vara en offensiv spelare som producerar framåt.

”Inget är tråkigt”

Men även om han har ett större defensivt ansvar i Brynäs njuter han nu av hockeylivet.

Som lagkapten.

– Jag trivs otroligt bra här och det är skönt vara hemma. I hemstaden. Man har familj och allt sånt här, säger Blomqvist som nyligen också skrev ett nytt treårskontrakt med Gävleklubben. 

– Det känns otroligt kul att komma till hallen varje dag. Det finns inget som är tråkigt. Hockeylivet är underbart just nu, avslutar han.

ARTIKELN HANDLAR OM