Skandalen i natt: Blessing Okagbare fast för dopning

Blessing Okagbare har åkt fast under för dopning. Här vinner hon sitt försöksheat på 100 meter i går.
Blessing Okagbare har åkt fast under för dopning. Här vinner hon sitt försöksheat på 100 meter i går.

TOKYO. I går vann Blessing Okagbare sitt försök på 100 meter.

I dag stängdes hon av för dopning.

Den nigerianska stjärnsprintern stängs av för bruk av HGH, mänskligt tillväxthormon, meddelar friidrottens antidopningsenhet.

Inför OS valde AIU, friidrottens antidopningsenhet, att stänga av 10 nigerianska friidrottare. Anledningen är att landet är under lupp och aktiva måste genomgå ett antal tester för att få vara med på stora mästerskap.

Nu kommer nästa stora skandal kring nigeriansk friidrott. Landets överlägset största stjärna, Blessing Okagbare, har åkt fast i ett dopningstest – mitt under OS.

Fick beskedet i morse

Okagbare, med OS och VM-silver i längdhopp och otaliga sprintfinaler på stora mästerskap på meritlistan, har testat positivt för HGH, mänskligt tillväxthormon, meddelar AIU.

Beskedet kommer dagen efter att 32-åringen vunnit försöket på damernas 100 meter på tiden 11,05. I år är hon sjua i världen med 10,89 och har dessutom sprungit en medvindstid på 10,63 vilket är ett av historiens snabbaste lopp någonsin.

Provet togs utanför tävling den 19 juli men analyserades först i går. I morse vaknade Blessing Okagbare till beskedet, skriver AIU.

Se hela OS i Tokyo på discovery+

Allt om sommar-OS 2021 i Tokyo

Stor guide: Hela OS-programmet dag för dag, tv-tider och svenska truppen

OS-guide: Friidrott OS-guide: Simning OS-guide: Handboll OS-guide: Fotboll

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.