Stjärnans pik: ”Är skateboardens hemland nu istället”

TOKYO. Rayssa Leal skrev historia med sin silvermedalj i skateboard som Brasiliens yngsta OS-medaljör någonsin.

Efteråt skickade ”skateboardens Pelé” en liten pik till fotbollslegendaren.

– Det är ingen tvekan om att Brasilien definitivt är skateboardens hemland nu istället för fotbollens, sa Leal efter sitt OS-silver.

I gassande sol avgjordes den första OS-finalen någonsin i skateboards grenen street för damer. Som om det inte var historiskt nog så var det två 13-åringar som tog hem guld och silvermedaljerna.

Japanskan Momiji Nishiya vann och bredvid henne på podiet stod Rayssa Leal. För sex år sedan såg skateboardens urfader Tony Hawk ett klipp på den då åtta år gamla Leal när hon gjorde ett skateboardtrick utklädd till en älva och efter det startade hennes karriär på riktigt. Leal har över 3,3 miljon följare på sin Instagram och i ett inlägg för två dagar sedan tackade hon Hawk:

”För sex år sedan introducerade han mig till skateboardvärlden när han delade min film utklädd till fadinha. Idag filmade han mig på OS. Det är helt otroligt, jag lever min dröm”.

”Drömmen blev sann”

Med silvermedaljen runt halsen skriver även Leal historia i sitt hemland Brasilien som den yngsta OS-medaljören någonsin.

– Jag är väldigt glad att den här drömmen blev sann, att jag skriver historia som 13-åring. Det är en dröm för mig och min familj som alltid har stöttat mig. Jag är glad att kunna ge en medalj till Brasilien också.

– Alla är nervösa när man värmer upp speciellt på ett OS. Man tänker på tävlingen men jag försökte att fokusera på att ha kul också, säger Leal.

”Landet av skateboard nu”

I ett klipp från en träning under OS presenterar Tony Hawk supertalangen som ”skateboardens Pelé” och på presskonferensen efter finalen skickade den unga stjärnan en liten pik till fotbollslegendaren när hon fick frågan om Brasilien nu bytt namn från ”fotbollens hemland” till ”skateboardens hemland” då Pelé var 16 när han slog genom i landslaget och Leal bara 13 år och landets yngsta OS-medaljör någonsin.

– Ja det är ingen tvekan, Brasilien är landet av skateboard nu. Det är många som åker skateboard, jag började åka när jag var ett barn och fler och fler unga börjar åka skateboard. Min lagkamrat Letícia Bufoni är en av de största stjärnorna, säger Leal.

Pelé har säkerligen inga svårigheter med att dela fotbollens hemland med skateboarden. Några timmar efter finalen la Pelé upp en bild på Leal på sin Instagram och hyllade 13-åringen stort: ”En sann saga som fick alla brasilianare att le idag. Du fyller mig med stolthet och du får oss att tro att även de svåraste drömmarna kan gå i uppfyllelse” skrev fotbollslegendaren bland annat.

På frågan vad 13-åringen drömmer om nu kom svaret snabbt på presskonferensen efter silvret.

– Jag vill fortsätta leva utan så mycket ansvar, jag är bara 13 år och vill ha kul med mina kompisar. Dansa och skratta också. Jag drömmer om en fin framtid för mina bröder, innan ville jag bli veterinär men jag är inte så säker nu, säger en av OS yngsta stjärnor.

Se hela OS i Tokyo på discovery+

Allt inför sommar-OS 2021 i Tokyo

Stor guide: Hela OS-programmet dag för dag, tv-tider och svenska truppen

OS-guide: Friidrott OS-guide: Simning OS-guide: Handboll OS-guide: Fotboll

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.