”Äntligen en sport där vi själva sätter ramarna”

avMattias Friberg

Publicerad:
Uppdaterad:

MALMÖ. BelowMe, Prince Sofia och Curly var några av hjältarna som fixade den historiska bedriften i Roller Derby. De gjorde det i en tuff sport som även är en feministrörelse.

– Jag har hållit på med idrott hela livet och äntligen är man i en sport där vi själva sätter ramarna, säger Maja Nilsson i Crime City Rollers.

1 av 3 | Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYR N
Crime City Rollers Dykestalker och BelowMe stoppar Helsinki Roller ­Derbys Malou i en tuff tillställning i Malmö i helgen. 

Det var nervöst i början, men de sista minuterna blir en defilering den här fredagskvällen. Sedan bryter det stora jublet ut i Baltiska Hallen i Malmö. 

Laget bildar en stor glädjeklunga och publiken står upp och applåderar. Hemmaklubben Crime City Rollers har slagit Helsingfors med 215–170 i sin kvartsfinal i kvalturneringen och har därmed skrivit Roller Derby-historia. 

Semifinalplatsen innebär att Malmölaget är det första svenska laget, och det andra europeiska någonsin, som kvalificerat sig för det största i den här sporten: WFTDA-slutspelet i Philadelphia i november. 

– Jag har inte fattat det än. Det är bara en sån känsla. Vi är ju så här bra. Samtidigt är det helt ofattbart att vi gjorde det. Vi gick vidare, säger Crime City Rollers Maja Nilsson till Sportbladet en dryg halvtimme efter slutsignalen.

Nilsson, som har Curly som Roller Derby-namn, fixade många viktiga poäng i matchen och hon säger att hennes sport har allt.

– Man måste ha hjärnan med hela tiden eftersom det är både offensiv och defensiv samtidigt. Det lägger till en nivå i taktiktänket. Det tycker jag nog är det roligaste. Plus att man måste vara i sjukt bra form och stark för att klara sig.

Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYR N

Dog ut av dåligt intresse

Sporten började som en showsport i USA på 1930-talet. I slutet av 1970-talet dog den ut på grund av dåligt intresse. 

När Roller Derby återuppstod i början på 2000-talet var det som en feministrörelse. Här får transpersoner tävla tillsammans med kvinnor.

– Det är en välkomnande sport. Det finns inget fast. Det är vi som styr och då bestämde vi att vi vill vara inkluderande på alla sätt. Det är det som bara har fortsatt. Det borde vara en självklarhet i alla sporter tycker man, säger Nilsson. 

Feminismen handlar om att starka kvinnor och transpersoner gör saker tillsammans.

– Jag har hållit på med idrott hela livet och äntligen är man i en sport där vi själva sätter ramarna. Vi skaffar sponsorer. Det är vi som syns. Det finns ingen som sätter en åt sidan. Det är det som är grejen. Och så borde det vara i alla sporter. 

Roller Derby är en tuff sport där det satsas rejält i tacklingar och blockeringar. Men trots det finns det inget kroppsideal. Lång, kort, smal eller kraftig. Alla kan vara med.

– Det är verkligen fantastiskt. Det borde man prata mer om. I derby har alla kroppsformer sin funktion. Gemensamt är att man måste kunna tänka rätt och kunna åka. Om man är lite större är det bra för då tar man upp mer plats. Man har en tyngd och blir svår att flytta på. Är man mindre är man mer smidig.

Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYR ÅN
Crime City Rollers skrev historia efter att ha slagit Helsingfors med 215–170 i sin kvartsfinal i kvalturneringen.

Smeknamn en del av sporten

Smeknamnen från inledningen av texten är också en del av derbykulturen. De är ofta ordlekar som kan betyda dubbla saker. Dykestalker, Goldieblocks och Sexual Her Ass-Meant är några av namnen i Crime City Rollers. Nilsson kallar sig Curly för att hon har väldigt lockigt hår. 

– Det är en tanke att locka publik och man vill ha nåt annat än traditionell sport. Nu är det väl vanligare att man spelar under sitt eget namn. Jag som har spelat länge lyssnar bara efter namnet Curly på tracken. 

Crime City Rollers är rankat tolva i världen i en gren som domineras av USA. Nu är Malmölaget med bland de tolv bästa som gör upp om sportens största titel. Maja Nilsson bara skrattar och konstaterar:

– Jag tror inte att jag kommer att fatta det förrän efter helgen. Shit, vad hände?

Publicerad: