Salminen seglade hem VM-guldet

avTT

Foto: Tobias Röstlund/TT
Max Salminen, färsk världsmästare i finnjolle. Arkivbild.

Jämn, bra starter och frånvaro av misstag.

Faktorer som gav Max Salminen ett VM-guld i finnjolle.

– Jag är otroligt nöjd, säger han.

Max Salminen hade ledningen inför avgörandet i VM i finnjolle på Balatonsjön i Ungern. Då höll han undan för konkurrenterna och seglade hem VM-guldet. Salminen, OS-guldmedaljör tillsammans med Fredrik Lööf i starbåt 2012, vann före fransmannen Jonathan Lobert och nederländaren Nicholas Heiner.

– Det känns otroligt bra. Jag har fått till en riktigt bra vecka och att har rundat av det med ett riktigt bra race i dag, säger han till TT.

"Förvånansvärt lugn"

Svensken hade inte sin bästa dag i mästerskapet, men åttondeplatsen i medaljseglingen räckte precis för att hålla undan för Lobert.

TT: Hur var känslan inför det avgörande racet?

– Jag var förvånansvärt lugn. Jag fokuserande på min grej, sedan kan man inte göra så mycket åt vad de andra har för sig. Jag hade några poäng att gå på så jag försökte hålla dem närmast mig under kontroll efter en rätt bra start och sedan så blir det lite nervöst där på sista målrakan.

Men han höll ihop det. Segerjublet valde han att spara på tills han glidit in i mål och noterat att hans namn stod som segrare på resultattavlan.

– Jag är en sådan som inte tar ut segern i förskott, utan jag vill verkligen se det på tavlan innan jag kunde jubla, säger han.

Nyckeln till guldet

Det mesta har klaffat för Salminen under mästerskapet och han beskriver sin jämnhet som en nyckel till guldet.

– Vi har fått ihop det mesta och jag har varit så jämn att jag inte har trillat dit på några dumma misstag. Jag har varit konsekvent i det jag gjort, alltid startat bra, inga superstarter men alltid så jag ger mig själv chansen. Sedan har farten runt banan varit bra, det är omöjligt att vinna om man inte är snabb.

Vinden har varit frånvarande under delar av mästerskapet, vilket har ställt in race. Det stressade aldrig upp Salminen nämnvärt.

– Som tur är har jag varit i ledning varje gång vi har väntat på vind, då känns det lite bättre. Om man sitter och är tvungen att få in race för att kunna klättra då är det inte lika kul att sitta på land. Men eftersom jag har suttit högst upp så har det känts bättre.

ARTIKELN HANDLAR OM

Segling