”OS har inte riktigt varit min grej”

Kan Frida Hansdotter hitta tillbaka till storformen från 2015/16, då hon vann slalomcupen?
Kan Frida Hansdotter hitta tillbaka till storformen från 2015/16, då hon vann slalomcupen?

ÅRE. Frida Hansdotter har vunnit det mesta – men det finns en sak hon saknar. 

Inför OS-säsongen har 31-åringen gjort allt för att fixa den efterlängtade medaljen. 

– Jag känner mig starkare än någonsin, säger stjärnan. 

Efter sju pallplatser i världscupen och seger i slalomcupen säsongen hamnade Frida Hansdotter i en ovan situation i början av fjolårets säsong. Efter att ha kört ur i slalompremiären i Levi följde fyra tävlingar utan pallplats. 

Det var inte förrän efter nyår som det lossnade och andra halvan av säsongen avslutades med tre pallplatser och ett VM-brons. 

– Jag kände redan från start att det inte stämde och den känslan var rätt. Det kanske tog lite längre tid än det behövde göra, men jag kan ändå verkligen lita på att jag vet hur det ska kännas. Det har gjort att jag känner mig ännu starkare i mig själv, säger Hansdotter. 

Men det är inte bara psyket som har blivit starkare. Hansdotter har även blivit starkare fysiskt vilket har synts på sommarens tester. 

– Jag känner mig starkare än någonsin. Jag har en bra sommar i ryggen när jag går in i denna säsong. Jag känner mig stark och redo och fick även bevis på fystesterna att jag har gjort ett bra jobb med min sommarträning. Det är väldigt skönt, säger 32-åringen. 

”Irriterad i Sotji”

Hansdotter har tre raka VM-medaljer i slalom (två brons och ett silver), men än saknas en OS-medalj. Planen är att ta den i Pyeongchang i februari. 

– Det ska bli väldigt kul, mästerskap är otroligt roligt. OS har väl inte riktigt varit min grej, men jag tycker bara att det känns bra och väldigt kul. Jag vill vara med och slåss om en cup, men OS-medalj vore ju fantastiskt. 

Tänker du så, att OS inte är din grej? 

– Nej, så tänker jag inte. Jag var nästan mer irriterad i Sotji för då fick jag lite frågor om ”varför gick det inte bra?” och jag var ju ändå femma, någon tiondel ifrån. Det är vår sport. Jag har varit i toppen i 4-5 år och man vet ju att det är små marginaler så jag kan mer känna att det inte var min dag. Det var fyra som var bättre än mig då. 

Under sommarens träningspass har drömmen om en OS-medalj hela tiden funnits där.

– Man är väl lite extra laddad kanske eftersom det är OS-år. Då känner man ”nu jäklar”. Världscupen är ju viktigt för oss, men ett OS-år gör att allt blir lite extra spännande, säger Hansdotter.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.