Stödsamtalet till mentala coachen efter kraschen

SPORTBLADET

LAHTIS. Här börjar Stina Nilsson bearbeta kraschen i VM-sprinten för att snabbt ladda.

Redan på väg från skidstadion ringde skidstjärnan sin mentala rådgivare Rune Gustafsson.

– En sammanfattning av samtalet är att hon var balanserad och medveten om vad hon har varit med om, men sen kanske den emotionella delen inte hade hunnit ifatt, säger Rune Gustafsson till Sportbladet.

Foto: Lasse Allard / LASSEALLARDAFTONBLADET
Stina Nilsson lämnar VM-arenan.

Klockan visar 19.03 lokal tid. Inne på stadion pågår fortfarande VM-sprinten, men det stora svenska guldhoppet promenerar sakta bort från festen.

Stina Nilsson har jackan hängandes över armen och telefonen nära örat. Svenskan har kort före kraschat i sprinten och lagt krokben på sin egen VM-dröm, nu vänder hon blicken inåt.

Hon har precis före samtalet tagit sig igenom en lång rad av intervjuer och uppvaktats av den ryska konkurrenten Natalja Matvejeva, som var sur för att hon tyckte att Stina Nilsson stängt henne.

I samtalet får Stina Nilsson ventilera dagens motgång. Hon gör det med sin mentala coach Rune Gustafsson.

– Vi har pratats vid strax efter den mixade zonen och berört det som hänt. Det som vi kände var relevant för stunden. Alla intryck ska vara så färska som möjlighet när vi talas vid. Vi håller oss till hennes reaktionsmönster och inte detaljer av det som skedde, säger Rune Gustafsson och fortsätter:

– Hon berättade hur hon upplevde det känslomässigt, sen är det så att den aktiva får bearbeta sin frustrationer och få ut sin ilska på sitt eget sätt.

Den ryska åkaren Natalja Matvejeva var irriterad på Stina och mötte upp henne efter loppet. Talade ni om det?

– Nej, det gjorde vi inte.

Såg du själv loppet och hur upplevde du det?

– Ja! Det var den Stina som jag är van att se, via tv tyckte jag det var samma tjej. Hon är offensiv och kör tufft.

Det här var ändå ett VM, hur skulle du beskriva graden av hennes besvikelse?

– Det är en befogad fråga. Men vi använder inte de termerna. Vi ser det som vilken tävling som helst, då slipper man trissa upp det så mycket. Det hon ska säga är att hon är på ett VM och att det är de här distanserna som är kvar.

Nya samtal väntar i dag

45 minuter efter att 23-åringen lämnat stadion satte hon sig i en bil tillsammans med ett par av lagkamraterna. Herrtränaren Lars Selin körde åkarna tillbaka till hotellet, där Stina Nilsson fick landa.

På lördag väntar nästa utmaning: skiathlon. Redan under torsdag kväll kommer Stina Nilsson få hantera sin besvikelse klart för att gå vidare.

– Vi har en strategi som bygger på att hon bearbetar detta timmarna före hon går till sängs. När hon väl går till sängs behöver hon ha gått igenom det så mycket att upplevelsen är neutraliserad. Det gäller att ge kroppen en fair känsla av att återhämta sig mentalt och fysiskt, säger Rune Gustafsson.

Landslagsledningen finns i närheten om Stina Nilsson skulle behöva stöd.

– Hon ska snart åka nya lopp så hon måste nollställa och tänka på det som ska ske på lördag, säger hennes personliga tränare Ole-Morten Iversen.

Han är säker på att landslaget och Stina vet hur hon ska vara redo då.

– Hon får den hjälp hon behöver. Hon har en egen regel som handlar om hur länge hon får vara besviken. Nu får hon lov att vara besviken ett tag sedan är det dags att slå av strömbrytaren och blicka framåt. Det här är det första loppet av många, säger han.

Redan i morgon stämmer Stina Nilsson av med sin mentala coach igen.

– Vi kommer att känna av hur hon har klarat av sin mentala strategi under natten. Vi får se vad hon står och fånga upp det, säger han.

Är du orolig?

– Jag är absolut inte ett dugg orolig. Hon har vuxit väldigt och har utvecklat ett bra sätt att hantera motgångar på.

ARTIKELN HANDLAR OM