”Gäddan”: Bajspengar – det är för lite

Foto: Stefan Alfelt
Adrian ”Gäddan” Granat.

avStefan Alfelt

SPORTBLADET

MALMÖ. Vinner Adrian ”Gäddan” Granat över Alexander Dimitrenko på lördag kliver han upp på rankingen till en nivå där han kan bli utmanare om de stora tungviktstitlarna.

Men han tar inte en chansmatch mot exempelvis Anthony Joshua för ett par miljoner kronor.

– Bajspengar. Det är för lite. Risken är alldeles för stor, säger Gäddan.

Foto: Stefan Alfelt
Adrian Granat i en match mot tysken Franz Rill i oktober 2016.

Granat är glasklar i sin målsättning.

– Jag kommer att bli bäst i världen.

Men han vill bli det med en matchning på sina villkor.

– Man ska inte vara dum. Gäller att ha is i magen. Jag vill vinna. Tv eller vem som bestämmer kan inte begära att vi ska ha en Joshuamatchning och sen betala bajspengar. Joshua får 30–40 miljoner per match. Klart att han möter vem som helst då.

”Härliga tider att vara tungviktsboxare i”

Tungvikten tappade intresse under bröderna Vitalij och Vladimir Klytjkos drygt tioåriga dominans. Men så la storebror av för att bli politiker i Ukraina och lillebror Vladimir förlorade överraskande sina bälten för WBA, WBO, IBF och IBO till Tyson Fury. Tungvikten levde upp och när Fury sen tvingades att avsäga sig alla titlarna på grund av psykisk ohälsa och drogmissbruk blev det plötsligt vidöppet för många att utmana om de eftertraktade titlarna.

– Det är härliga tider att vara tungviktsboxare i. Jag kom in i precis rätt tid. Det är ödet och jag kommer att klämma allihop. Jag lovar, säger Gäddan.

Många mästare innebär att behovet av kvalificerade utmanare ökar. Obesegrade Granats start som proffs med 14 raka segrar, varav 13 på knockout, gör honom till ett intressant namn. En fortfarande inte färdig boxare med en så bra matchlista ser många av de stora som ett lämpligt offer som mellanmål till de riktigt stora matcherna.

Foto: Matt Dunham / TT NYHETSBYRÅN
Anthony Joshua.

Skulle tacka nej till erbjudande på 1,9 miljoner

Samtidigt som det för ”offret” är en chans att bli mästare.

– Till sommaren vet jag inte om jag är beredd att ta en sån match. Hade erbjudandet varit 200 000 euro (1,9 miljoner kronor) för en match mot Joshua hade jag inte tagit den. Absolut inte. Tidsperspektivet är titelmatch 2018. Tre-fyra matcher till innan dess.

Joshua, som möter Vladimir Klytjko inför 90 000 åskådare på Wembley i april, är den hetaste tungviktaren av alla just nu.

– Joshua är väl mest på g. Deontay Wilder möter mycket skit i USA. Fury kommer inte tillbaka. Klytjko är slut, han förlorar mot Joshua. Joseph Parker är nog svagast av alla mästarna, rankar Adrian.

På vägen mot världsmästarmatcherna tycker många att det borde bli en match mellan Gäddan och Otto Wallin för att se vem som är Sveriges bäste tungviktare nu.

– Det finns två anledningar att ta en match. Antingen är den bra för karriären, eller är den bra för plånboken. En match för 50 000 euro för att möta Otto Wallin. Nej. Ett par miljoner, annars är det inte intressant. För en halv mille kan jag möta någon annan som är en mycket mindre risk.

– Man ska inte vara dum. Det är min karriär. Mitt liv. Hade han haft något jag vill ha eller om det varit mycket pengar i det, så kanske. Men att bara möta honom för att se vem som är bäst är helt meningslöst.

– Även om jag inte tycker att han är bra är det inte bara att gå in och slå ut honom. Jag måste göra en bra match. Otto är en duktig tekniker. Skulle man förlora ska man åtminstone ha mycket pengar på kontot.

”Jag blir inte lyckligare av pengar”

– Jag tjänar bra redan nu men ju mer jag tjänar, ju mer inser jag att det inte är själva målet. Den inre drivkraften är att utvecklas till att bli bäst. Klart att det är nice att tjäna pengar, jag ska ha vad jag är värd, men jag blir inte lyckligare av pengar.

Sin senaste match vann Adrian Granat över Franz Rill på teknisk knockout efter en lång slagserie i sjätte ronden. Fram till dess hade Rill övertag. En nyttig match för Gäddan.

– Klytjko, Joshua … det är en helt annan nivå. Träning, mat, allting måste vara hundraprocentigt. Det var någonting som fattades senast. Folk säger ”du knockade honom, du är bäst” och visst det var en fet knock men jag har mycket kvar att lära mig. De första ronderna var inte bra. Jag ska köra över såna motståndare.

– Jag måste steppa upp för att bli bäst. Jag vill ha en aggressiv stil och då måste man ha bensin i tanken. Det går inte att ta slut i sjätte ronden. Att ha otur och bli knockad kan man alltid råka ut för. Det kan man aldrig förbereda sig för men jag kan förbereda mig för allting annat. Man kan inte leva i en fantasivärld och tro att man aldrig kan bli knockad. Jag har en bra haka och kan ta en smäll. Jag har psyket. Men det kan hända.

”De som slog mig då hade jag slaktat nu”

Gäddan tränar för sitt stall ECB i Hamburg där han bor tillsammans med sin flickvän.

– Jag trivs jättebra och det är viktigt för mig att vara själv med min tjej. Man blir populär som framgångsrik boxare och det är många som vill hänga med en. Har man inte perspektiv då är det lätt att hamna fel. Ska man bli bäst i världen måste man göra allt rätt. Därför söker jag inte nya kompisar i Hamburg. Jag vill inte umgås. Det ger mig ingenting.

Som amatör var han inte alltid bäst.

Ändå såg han hela tiden sig själv som en blivande världsmästare.

– Det har jag känt ända sen jag var liten grabb. De som slog mig då hade jag slaktat nu. Alla gör misstag men jag ger aldrig upp. Det handlar mer om psykisk styrka än fysisk talang. Alla får motgångar. Jag har haft tusen men man måste jobba sig igenom dem.

– Nu går det bra, men det har varit långa tider med massor av motgång då jag varit nära att sluta. Jag har kämpat och nu får jag utdelning. Man måste brinna, vara passionerad, annars når man inte fram.

Adrian lovar inte en ny knockoutseger på lördag men han lovar att göra allt han kan för att hemmapubliken ska få se Dimitrenko liggandes utslagen på golvet.

– Jag blir besviken om jag inte gör det. Och det är inte för att andra ska bli nöjda. Det är viktigt för mig själv att slå knock, att vara hänsynslös. Jag vill vara bäst. Det är min drivkraft. Jag ska köra över honom. Det handlar inte bara om att vara duktig. Folk vill se blod spruta. De vill inte se poäng och sån skit. Man måste stå ut från mängden, säger Gäddan som ser fram mot matchen mot rutinerade Dimitrenko som har matchraden 39–3–0, varav 25 av segermatcherna vunnits på knock. Fast två av de tre förlusterna är också på KO.

– Han är lika stor som jag. Stabil, stark, bra teknik. Blir tufft, men jag gillar att möta stora killar. De har större träffyta, säger Adrian Granat nöjt.

Granat vs Dimitrenko sänds på Viaplay på lördag klockan 19.00!