Uppdraget: Stoppa din tvillingsyster

Systrarna Eldebrink möts för första gången

Foto: RICKARD THÖRNHJELM
Baskettvillingarna Elin och Frida Eldebrink möts i den turkiska ligan.
SPORTBLADET

Eldebrink kommer att jubla högt efter segern.

Elin eller Frida?

Det återstår att se.

För första gången någonsin ska baskettvillingarna mötas i en ligamatch.

– Jag började skratta när vår coach sa att jag ska spela försvar mot Elin, säger Frida Eldebrink till Sportbladet.

Delar av Södertälje och basket-Sverige kommer under måndagskvällen att rikta blickarna mot turkiska Samsun, en hamnstad vid svartahavskusten. Det är där Frida Eldebrinks klubb, Canik Belediye Spor, har sin bas.

Hemmamatchen mot Yakin Dogu blir onekligen minnesvärd, för i motståndarlaget finns tvillingsystern Elin.

”Är du seriös?”

Det är första gången de 29-åriga landslagsstjärnorna, som har varit utlandsproffs sedan 2008, möts i en ligamatch.

– Det blir jättespeciellt, säger Frida Eldebrink.

Efter söndagens träning samlade tränaren Erman Okerman spelarna i Canik Belediye Spor för matchgenomgång. Frida trodde inte sina öron när han började gå igenom det taktiska.

– Coachen sa att jag ska spela försvar mot Elin. Jag började skratta och frågade om han var seriös. Ja, det var han. Det blir en konstig situation, men jag vet ju vad hon brukar göra. Det blir spännande, säger Frida Eldebrink.

Det är inte det bästa som kan hända när det kommer till syskonkärleken...

– Nej, det är ju inte det. Det blir lite jobbigt, kommer att kännas konstigt.

Hur mycket prestige är det i den här matchen?

– Det är klart att det är lite prestige.

Lite!?

– Ha, ha, ha. Det är ganska mycket prestige. Man vill ju vara den bästa tvillingen, men samtidigt gläds jag med Elin. Det är kul att det har gått så otroligt bra för henne och hennes lag under säsongen, säger Frida Eldebrink.

Vem av er är sämst förlorare?

– Vi är lika dåliga, så det blir ingen jättetrevlig stämning. Någon av oss kommer vara förbannad. Ja, vi har stora vinnarskallar och så har det alltid varit. När vi var yngre och spelade 1–1-turneringar på träningen var det krig när jag och Elin möttes. Vi får väl se om det blir samma sak nu, om det gamla kommer tillbaka. Då hände det att vi började bråka så att coachen fick avbryta.

Final i Eurocup

Istanbul-klubben Yakin Dogu ligger på andra plats i turkiska ligan och är klart för titelmatchen i Eurocup. Bellona Agü, från Kayseri, står för motståndet i den helturkiska finalen.

Canik Belediye Spor är indraget i nedflyttningsstriden och deltar inte i någon av europacuperna. Det innebär att tvillingarna Eldebrink hinner träffas då och då.

– Vi spelar en match i veckan och eftersom vi möter många lag i Istanbul kan jag stanna kvar där. Då hinner vi ses en del, säger Frida Eldebrink.

ARTIKELN HANDLAR OM