Kalla och Nilsson i uppror mot dopning

Håller krismöte: ”Vill inte tävla mot fuskare”

Av: Martin Tolén, Petra Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Dopningsskandalerna har skapat ett uppror i skidvärlden.

Nu har över 100 åkare – däribland Charlotte Kalla och Stina Nilsson – skrivit under ett brev för att få till ett krismöte.

– Rena åkare ska inte behöva tävla mot fuskare, säger Kikkan Randall till Expressen.

Foto: Bildbyrån / TT

På onsdag inleds skid-VM i Lahtis.

Men samma dag ska även flera av VM:s största stjärnor på krismöte med internationella skidförbundet (Fis) efter säsongens alla dopningsskandaler.

– Det har varit många stora nyheter under det senaste året och vi åkare känner en frustration kring det här. Vi vill ha en tydligare diskussion: Hur ska vi slippa de här problemen i framtiden? Hur gör vi systemet starkare?, säger Kikkan Randall enligt Expressen.

Kalla och Nilsson har skrivit under

Amerikanskan Randall är åkarnas representant i det internationella skidförbundet och den som nyligen lämnade över den gemensamma protesten för att få till en ren idrott.

Och nu avslöjas att över 100 åkare – däribland svenska stjärnorna Charlotte Kalla, Stina Nilsson och Emil Jönsson – har skrivit under brevet.

– Rena åkare ska inte behöva tävla mot fuskare, säger Randall.

Arga efter uttalandet

Med på mötet kommer Fis ordförande Gian-Franco Kasper att vara tillsammans med, förhoppningsvis, en herr- och damåkare från varje land.

Från Sverige kommer Emil Jönsson att delta, uppger förbundskapten Rikard Grip för Sportbladet. Han är tillsammans med Ida Ingemarsdotter de svenska åkarnas representanter mot FIS. Ida Ingemarsdotter har dock sprinten på torsdag och kommer inte lägga fokus på annat än sina förberedelser.

– Emil kommer att gå, säger Rikard Grip.

– Det här en prioriterad fråga och det är väldigt viktigt att Fis jobbar med antidopingarbetet och vi från Sveriges sida ska vara aktiva i ett sådant arbete, säger han.

Där kommer även Kaspers uttalande i NY Times om att ”vi måste sluta låtsas som att sporten är ren. Det är en fin tanke, men i praktiken? Det här är underhållning. Det är drama”, diskuteras.

– Många åkare blir irriterade när en sån kommentar kommer från vår egen ledning. För oss är det viktigt att han har samma värderingar som vi har i de här frågorna, tycker Randall.

VM pågår mellan 23 februari och 5 mars.

Publicerad:

LÄS VIDARE