Gunde: ”Ville att hon skulle sluta tidigare”

avAndreas Käck

SPORTBLADET

Till slut orkade inte kroppen längre.

Efter beskedet att Julia Svan, 24, avslutar elitkarriären hyllas hon nu av sin pappa.

– Jag är väldigt stolt, men mest lättad, säger Gunde Svan till Sportbladet.

1 av 2 | Foto: ARNE FORSELL / BILDBYRÅN
Gunde med dottern Julia, bara två dagar gammal.

Mystiska sjukdomar och olyckliga skador spolierade Julia Svans skidkarriär.

På tisdagen kom beskedet att hon avbryter sin satsning.

”Plågat sig själv länge nog”

Hennes föräldrar – pappa Gunde med sex OS-medaljer och elva VM-medaljer på meritlistan, och mamma Marie Svan som även hon kört såväl OS som VM – känner en stor lättnad.

– Julia har plågat sig själv länge nog, längre än jag själv hade orkat. Hennes kropp har sagt ifrån i flera år, men hon har försökt att med vilje överträffa sin egen kropp. Det håller ju inte i längden. Kroppen har makt över huvudet, hur starkt huvud du än har. Till slut klarar man inte av belastningen, säger Gunde Svan.

Hur länge har du känt att det här förmodligen inte kommer gå?

– Jag är mest förvånad över att hon orkat kämpa på så här länge, trots mängder av motgångar. Hon har ju haft vändningar, perioder där det helt plötsligt gått bra att tävla för fullt i en eller ett par månader, och då gjort bra resultat direkt trots en väldigt dålig grundträning – men så har nästa smäll kommit, mitt i nyllet. Så jag är mest förvånad över att hon orkade stå ut så länge.

”Kunde aldrig ändra sitt namn”

Förväntningarna på Julia Svan kom automatiskt med tanke på hennes efternamn och blev inte direkt mindre efter att hon var med och tog stafettguld i JVM 2013.

Såhär i efterhand erkänner hon att pressen av att vara ”Gundes dotter” påverkade henne mycket.

– Konstigt vore det annars, säger Gunde.

– Det är ju fullt naturligt, hon har inte valt sitt efternamn, det har hon fått av mig. Hon är ju vårt barn, så det där kunde hon aldrig ändra på. Vi har försökt göra så gott vi kunnat som föräldrar, för att inte förvärra situationen med tanke på hennes efternamn, så att säga.

Hur tycker du att rapporteringen i media har varit?

– Ganska bra faktiskt. Balanserad. Till och med när barnen var små så visade tävlingarnas speaker förståelse för att de inte skulle ”skylta” med oss föräldrar, att de skulle presenterar barnen med deras namn och inte bara tala om vilka som är deras mamma och pappa. Det fungerade bra då och det har fungerat bra på senare år också, även i media.

Pressen internt från skidförbundet då?

– Det var inga som helst problem.

Julia säger att du nog är stolt över henne?

– O ja, väldigt stolt. Men jag är faktiskt mest stolt över att hon kunde ta det här beslutet till sist. jag hade hoppats att hon skulle ta det redan i fjol eller kanske ännu tidigare. Problemen hon haft påverkar inte bara hennes skidåkning, de påverkar övriga livet också. Det slås ju ut på allting. Hon har varit beredd att offra väldigt mycket, men nu känns det absolut som att hon tagit rätt beslut.

Du känner en lättnad?

– Verkligen, verkligen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Julia Svan

Gunde Svan