Venus: "Jag vill bli mästaren"

Foto: Kin Cheung/AP/TT
USA:s Venus Williams firar vinsten mot Anastasija Pavljutjenkova.
SPORTBLADET

Venus Williams har aldrig vunnit Australian Open i tennis. Nu har den sjufaldiga grand slam-segraren sin bästa chans på 14 år.

– Jag vill bli mästaren, speciellt i år, säger 36-åringen till TT efter 6–4, 7–6 (7–3) i kvartsfinalen mot Anastasia Pavljutjenkova.

Skadedrabbade Venus Williams har under den största delen av sin karriär stått i skuggan av sin ett år yngre lillasyster Serena som vunnit 22 grand slam-titlar i singel.

Men i årets Australian Open är det Venus som imponerat mest på både expertis och publik, trots sin ålder och det snabba underlaget.

I tisdagens kvartsfinal på centrecourten i Melbourne Park besegrades Anastasia Pavljutjenkova, Ryssland, i raka set 6–4, 7–6 (7–3) efter en timme och 47 minuters spel.

"Inget att förlora"

– Jag har mycket att ge och har fortfarande bra tennis i mig. Så länge jag känner så kommer jag fortsätta. Och varför inte, jag har inget att förlora, säger den tidigare världsettan Venus Williams.

Williams, rankad 17 i världen och seedad 13 i turneringen, behöll ett stadigt grepp om första set trots att hon tappade serven ett par gånger.

Andra set var jämnare. 25-åriga Pavljutjenkova, rankad 27, hade ett par lägen att komma in i matchen, bland annat efter att hon tagit hem ett 13 minuters game till 1–1 och sedan bröt Venus serve till 2–1. Men storasyster Williams bröt tillbaka direkt till 2–2.

Setet fick avgöras i tiebreak där där Venus på nytt hamnade i underläge efter tappad serve men tog sig tillbaka och vann med tiebreaksiffrorna 7–3.

– Jag spelar den tennisen jag vill, säger hon trots de tappade serverna.

Möter storspelande skrällen

I semifinal möter Venus Williams 25-åriga landsmaninnan Coco Vandeweghe, rankad 35, som utklassade världssjuan och Franska mästerskapen-mästaren Garbine Muguruza, Spanien, i sin kvartsfinal med setsiffrorna 6–4, 6–0.

Oseedade Vandeweghe är den spelare som överraskat mest i damturneringen.

– Det är jättebra för amerikansk tennis. Det blir hennes första semifinal här, och min andra, säger Williams.

Den 36-åriga veteranen är den äldsta kvinnliga singelspelaren på 23 år som når semifinal i en grand slam-turnering och den äldsta någonsin i Australian Open. 2003 förlorade Venus mot Serena i Australian Open-finalen. Teoretiskt sett kan systrarna mötas i final i år igen.

TT: Tror du att du kan vinna turneringen?

– Jag försöker tro på det. Det är med den mentaliteten jag måste gå in på banan, jag förtjänar det här, säger Venus Williams.

FAKTA

Venus Williams

Född: 17 juni 1980 i Lynwood, Kalifornien i USA.
Bor: Palm Beach, Florida.
Proffsdebut: 1994.
Världsrankning: 17 (singel) och 31 (dubbel).
Dubbelpartner: Lillasyster Venus Williams.
Grand slam-titlar: 7 (singel). Wimbledon (5): 2000, 2001, 2005, 2007, 2008. US Open: (2): 2000, 2001.

FAKTA

Australian Opens semifinaler (dam)

Coco Vandeweghe, USA (35) – Venus Williams, USA (17)
Karolina Pliskova, Tjeckien (5) / Mirjana Lucic-Baroni, Kroatien (79) – Johanna Konta, Storbritannien (9) / Serena Williams, USA (2)
Fotnot: Världsrankning inom parentes. De andra kvartsfinalerna spelas på onsdagen.