- Framgång finns inte i italienarnas DNA

Av: Anna Andersson

Publicerad:
Foto: TT

Inte en enda seger - och bara trea i världen. Ferrari hade ingen chans att uppnå målen och nu hävdar F1-gurun att det beror på chefernas nationalitet.

– Det ligger inte i italienarnas DNA att styra ett team till framgång, säger Bernie Ecclestone.

Inför 2016 hade Ferrari stora förhoppningar, Sebastian Vettel vann tre lopp 2015 och man hoppades kunna utmana Mercedes - men teamet hade inte någon chans. Ferrari slutade trea i VM, 70 poäng efter Red Bull och 367 poäng efter Mercedes.

– Det är inte Sebastian Vettels fel att teamet inte vinner. Det handlar om bilen och teamet, säger F1-gurun Bernie Ecclestone till Sport Bild.

– Ferrari har fallit tillbaka till tiden före Michael Schumacher och Jean Todt. Det är för många italienare som arbetar där. Inte för att jag har något emot Italien, men det ligger inte i deras DNA att styra ett team till framgång. Ferrari behöver friskt blod i sin organisation. Jag är övertygad om att Sebastian gör allt som står i hans makt för att de ska nå framgång, men frågan är hur mycket han får lov att göra.

Chefen optimist

Inför årets säsong genomförs en stor regeländring och Ferrari hoppas, precis som flera av deras konkurrenter, att förändringen ska föra dem så nära Mercedes att de kan besegra de tre senaste årens mästarteam.

– Bilen verkar bli bra och motorn fungerar prickfritt, säger Ferraris president Sergio Marchionne till Corriere dello Sport.

– Men vi får inte luta oss tillbaka och lita på det. Vi måste avvakta och se vilka framsteg vi når på banan. Fram till i dag har vi lagt ner väldigt mycket jobb på motorn, aerodynamiken och de nya reglerna.

Årets premiärlopp avgörs i Australien den 26 mars, testerna startar i slutet av februari och Renault är än så länge först ut med att presentera sin bil, den 21 februari.

Publicerad: