Zlatan-ödet som INTE bekymrar Mourinho

Foto: AFP
SPORTBLADET

MANCHESTER. Han tog en kaka, kostade på sig en ursäkt och såg obekymrad ut.

José Mourinho har fått arbetsro och en djupare insikt.

Efter Chelsea-segern vet United-managern vad han har för lag utan Zlatan Ibrahimovic.

Väntan på svenskens framtidsbesked lär efter veckan inte ge José Mourinho några nya gråa hår.

När man flyger in mot Manchester ligger de ringlande förortsgatorna inramade av låga tegelhus. Prydligt, med en tydlig struktur och vårprunkande trädgårdar.

I söndags blommade även Manchester Uniteds spel. Rörligheten, linjerna, aggressiviteten fanns där i sin fullkomlighet.

Den bästa prestationen på fyra-fem år, enligt vissa Unitedkännare.

Laget gjorde det med Zlatan Ibrahimovic på bänken och offensivt mycket tack vare Marcus Rashfords framfart. Under onsdagen talade José Mourinho kärleksfullt om 19-åringen, som visat coachen det han ville se.

När lagets stora stjärna Ibrahimovic fick stiga åt sidan, klev Rashford fram.

Det har sagts att en Europa Leaguetitel med Champions Leaguebiljett är ett krav för att Zlatan Ibrahimovic ska stanna ännu en säsong i Manchester United.

José Mourinho svarade under onsdagen att han verkligen inte vet om det är så

Frågan är hur mycket han bryr sig om själva svaret. Eller Zlatans beslut.

Sannolikt mindre än vad han gjorde för en vecka sedan.

Kan avgöra matcher på egen hand

Är övertygad om att José Mourinho och United verkligen vill behålla Zlatan Ibrahimovic ytterligare en säsong. Men Chelsea-segern i söndags gav Mourinho tydligare besked om vad det här laget är på väg, att man inte står och faller med en åldrande anfallare av världsklass även om man mister unika spetskvalitéer och en PR-maskin, egenskaper som går hand i hand med monsterklubbens visioner och approach till omvärlden.

Zlatan Ibrahimovic kan avgöra och har avgjort United-matcher på egen hand, han är en av världens bästa spelare och har imponerat under sitt livs första säsong i Premier League. Men laget kan tillsammans utan honom manövrera en blivande (?) ligamästare med en taktisk plan och rytmisk dynamik.

Kanske var det den insikten som delvis fick José Mourinho att njuta lite extra och agera frikostigt i går på Aon Training Complex utanför Manchester.

Efter presskonferensen gick han till kaffebordet, tog en kaka i handen innan han kom förbi och spontant bad om ursäkt för att han inte hade hört min fråga första gången. Flera kollegor kom efteråt fram och frågade om han betett sig arrogant, med José Mourinho vet man aldrig riktigt vad man får, men just den här gången var portugisen mer stabil än labil.

En stund senare satte han sig i trappan bakom alla journalister och snackade med någon han kände. Inga Janne Andersson-utsvävningar – kanelbulle och samspråk med de som är satta att granska honom – men små tecken på en manager i harmoni. En ledare som njuter av lite segerns sötma.

Full speed på kanten med Franck

Redan på torsdag kväll kan allvaret landa rätt in knät på Mourinho.

Mötet med Anderlecht kunde varit en match att spela av, men efter 1-1 i Bryssel har Manchester United en match att spela.

Anderlecht kommer att gå för omställningar och har speed för att klara det bra: läs Franck Acheampong.

United däremot kommer att spela för ännu en seger i Europa League, laget har ännu inte förlorat en match i turneringen på Old Trafford.

Inför mötet handlade diskussionerna kring Anderlecht om laget ändå inte prioriterar en ligaseger, en avgörande match på söndag, högre än Europa League. Men för tränaren René Weiler är det mer klubbledningens inställning än hans eget fokus.

Sannolikt får Isaak Kiese Thelin, som startade senast, börja på bänken till förmån för skyttekungen Lukasz Teodorczyk

I Manchester United lär Zlatan Ibrahimovic däremot vara tillbaka från start.

Allt annat vore oväntat.

ARTIKELN HANDLAR OM