Slottssprinten stryks från världscupen

avPovel Arwidson

SPORTBLADET

Stockholms populära skidtävling Slottssprinten stryks från nästa vinters världscupprogram.

Arrangemanget blir för dyrt, och tävlingen flyttas i stället till Falun.

– Det är sorg i hjärtat nu, säger Rutger Simonsson, generalsekreterare för Slottssprinten till Expressen.

Slottssprinten arrangerades senast för två år sedan, och var då en stor publikfest då 25 000 åskådare såg Stina Nilsson ta en pallplats i Stockholms innerstad. Tävlingen har också funnits med i det preliminära världscupprogrammet inför nästa vinter – fram tills nu.

Skidförbundet har beslutat att stryka Stockholm från programmet, och tävlingen kommer att flyttas till Falun. Beslutet fattas av ekonomiska skäl – tävlingen har helt enkelt varit för dyr att genomföra.

– Vi ser det inte som hållbart att vi producerar snö på Lidingö, transporterar den och lägger ut den ett halvt dygn före tävlingen - bara för att sedan fort som fan ta bort den, säger Johan Sares till Expressen.

Osäker framtid för Stockholm som världscupstad

Beslutet om att flytta tävlingen innebär också att det blir svårt att få tillbaka den. Därför ser framtiden för världscuptävlingar i Stockholm osäker ut.

– I så fall måste vi hitta en annan form än den Slottssprinten hade med all logistik i fråga om trafiklösningar, snötransporter och liknande, säger Rutger Simonsson, generalsekreterare för Slottssprinten till Expressen.

– En tävling i Stockholm måste alltid vara på agendan. Vi får inte släppa det. Men ju längre tiden går, desto svårare kommer det att bli, fortsätter han.

Slottssprinten har arragenrats elva gånger sedan premiäråret 2000. Nu flyttas den till Falun och blir en del av Skidspelen i mitten på mars.

ARTIKELN HANDLAR OM