Väntar med bröllop, stryker solsemester: OS i fokus för skidparet

Uppdaterad 2017-05-05 | Publicerad 2017-05-04

De har skjutit fram sitt bröllop och ställt in solsemestern i april.

Anna Haag och Emil Jönsson har ett OS att tänka på.

– Innan man får barn kanske ett bröllop är det häftigaste man får vara med om och då ska det inte forceras fram, säger Anna Haag.

Inför träningsstarten berättar skidparet om sina val, Anna Haag ger sin syn på den kritiserade damtränaren Ole Morten Iversen och Emil Jönsson vittnar om en minskad machokultur i herrlaget.

Anna Haag kommer med pigga steg och en bit bröd i handen och Emil Jönsson möter kort senare.

Hans vänstra fot, som efter en italiensk stämpling i världscupens avslutning i Kanada var blå och elefantstor, får plats i de stiliga vårskor han har på sig men är fortsatt inte helt funktionell för hård löpning.

Som alltid är skidparet Haag/Jönsson fulla av energi.

Boostade av den lyckade säsongen - Anna Haag blev femma på VM-milen och deltog i stafettsilver-laget och Emil Jönsson var trots sprintmissen nöjd med utvecklingen i distanslopp - tar de tag i OS direkt utan sedvanlig längre vila.

Det planerade sommarbröllopet är framflyttat och solsemestern ersatt av en minihelg i Stockholm.

– Vi offrar "ALLT" för OS, skojar Emil Jönsson.

Hans sambo fyller i:

– Jag började få panik i december, det var ett halvår kvar och vi skulle sätta allt. Ett bröllop ska vara roligt, men vi sa att vi spar på det ett år. Det blir nästa sommar.

”Dricka paraplydrinkar”

Semestern då, inte viktigt med vila?

– Efter varje säsong brukar vi bryta och dra till Lanzarote och dricka paraplydrinkar... Det har vi haft behov av för man har varit så slut mentalt. Den här perioden av året handlar om att vila huvudet för att orka träna igen. Nu är det ett annat läge. Vi går in i en OS-säsong. Vi tar bort semestern. Jag kände att jag har en bra grund och Anna har en glädje, kroppen funkar och allt känns bättre, förklarar Emil Jönsson.

En fyra år lång OS-satsning började ränta av sig förra säsongen och båda två fortsätter på sina respektive valda spår.

I OS-förberedelserna ligger en plan på att träna hårda intervallpass på eftermiddagarna för att vänja kroppen vid de tider som kommer att gälla i Sydkorea.

Emil Jönsson, mån om detaljerna, kommer även att testa att köra OS-banorna i konstgjord vind på bandet på Vintersportcentrum i Östersund.

– Det är mycket öppna fält kring OS-banorna, man ska veta att det är vind. Det finns en trygghet att veta, jag skulle tycka det vore kul att testa och köra det där på bandet, säger han.

Sportbladet träffar skidparet för en intervju i samband med ett event i Stockholm. Efter vår intervju står Anna och Emil på scen framför sina samarbetspartners och berättar om tankarna inför OS.

”Urbränning i huvudet”

De berättar båda om synsätt som vuxit fram i takt med att karriärerna och deras personligheter mognat.

– Mitt fokus var att jag skulle vara så egoistisk som möjligt under VM. Det är svårt för en person som vill att alla andra ska må bra, säger Anna Haag som gjorde sitt bästa individuella VM-lopp i karriären.

Emil Jönsson förklarade sin förändrade inställning.

– När jag var yngre trodde jag att resultatet var allt. Efter OS i Vancouver hade jag en riktig "melt down". Jag hade vunnit allt innan vi kom dit men väl där åkte jag ut och blev förkyld och missade hela OS. Jag talade inte med någon på två månader efter OS. Jag kände mig som världens mest misslyckade människa. Jag var inte värd att någon tittade mig i ögonen.

– Tidigare körde jag in i kaklet på alla pass. Det var en urbränning i huvudet, jag hade inte den mentala styrkan när jag kom in i säsongerna. Nyckeln till den här säsongen som gick var att dra ner fem procent av högsta nivån och kunna köra längre. Jag fick tvinga mig att mäta laktat, jag låg och bara matade mjölksyra tidigare, säger Jönsson.

I landslaget har åkarna - både i herr- och damlaget - varit mer delaktiga i de ramar som skapats för hur man är mot varandra senaste året. Emil Jönsson tror att det är mer hälsosamt för unga åkare att komma in i landslaget nu. Åkarna har bestämt sig för att ge varandra konstruktiv kritik.

– Tidigare har vi åkt och varit tysta. Jag vet exakt var man ska rycka för att slå de andra. Det har man inte sagt. Nu har vi mer givit feedback. En del yngre måste våga ta det lugnt, tidigare var det farligt. De som kom in körde lika hårt och det slog tillbaka. Det har varit mer machohårt. Nu vågar vi mäta laktat och alla lägger sig på rätt nivå för sin kapacitet, säger han.

Kring det svenska damlaget, som Anna Haag tillhör, har det stormat.

Kalla utanför laget

Åkaren Maria Rydqvist har pekat ut Ole Morten Iversen som en olämplig ledare. Dessutom har Charlotte Kalla valt att stå utanför laget.

Anna Haag vill inte ge sig in och kommentera Maria Rydqvist uppgifter, men ger sin syn på Iversen.

– Ole Morten för mig har varit en så stor energiinjektion. Min största rädsla den här säsongen var att han inte ska vara med. Men jag kan bara prata ur i mitt eget perspektiv. Hans synsätt på träning, hans attityd och ärlighet har hjälpt mig att komma dit jag vill. Och han har hjälpt laget att komma dit laget är, säger Anna Haag.

Du har inte uppfattat själv att det brister när det handlar om individuell frihet?

– Det finns ett väldigt stor utrymme för frihet, men vi tolkar det olika. Jag tror att det är det. Där skon klämmer är nog att vi damåkare var ner i Meråker – och där var inte Maria med – och bestämde hur vi skulle vara mot varandra. Inte regler, men ett sätt hur vi skulle vara för att stärka laget.

Har du försökt att övertala Charlotte Kalla att återvända till laget?

– Jag har inte pratat så mycket med Charlotte, talat mer med Ida. Vi sa till Charlotte: vi vill ha med dig med, du är en del av vår grupp men du ska göra det som du tror på för då blir det allra bäst, säger Anna Haag.

Det gjorde Charlotte Kalla.

Anna Haag och Emil Jönsson har också hittat sina respektive vägar mot nästa års stora mästerskap.