OS-mästaren slutar: ”Tävlingsdriften är borta”

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
SPORTBLADET

Den finske skidåkaren Sami Jauhojärvi, 35, dementerade för några veckor sedan att han skulle lägga av.
Men nu kommer vändningen, och en av finlands störste skidåkare de senaste åren bekräftar att han avslutar karriären.
– Jag tröttnade inte på skidåkningen i sig, men tävlingsdriften har försvunnit, säger han i ett pressmeddelande enligt finska Yle.

För några veckor sedan blev det stökigt kring Jauhojärvi, när hans sponsorer meddelande att han skulle sluta, och han själv fick gå ut och dementera. Men idag kom det slutgiltiga beskedet i ett pressmeddelande från finska skidförbundet, den regerande OS-mästaren i lagsprint avslutar karriären.

– Den största orsaken bakom beslutet är ändå det faktum att jag inte kommer att tävla om guldmedaljer längre. Jag blir äldre och långsammare och det kan jag inte göra något åt, säger han i pressmeddelandet enligt Yle.

OS-guld i Sotji 2014

Jauhojärvis främsta meriter blev OS-guld i sprintstafett i Sotji 2014 och tre stafettbrons i VM. Det senaste bronset var under VM i Lahtis i vintras, något som var en stor anledning till att han inte avslutat karriären tidigare.

– Ifall Lahtis inte hade stått värd för skid-VM så skulle jag redan ha avslutat karriären våren 2016. Jag känner inte heller att jag lämnat något ogjort. Jag nådde mina fysiska gränser, säger Jauhojärvi.

”Är trött på att vara utmattad”

Jauhojärvi lyfter även fram den hårda träningen som en anledning till varför han lägger skidorna på hyllan.

– En annan orsak till varför jag slutar är att jag helt enkelt är trött på att vara utmattad flera månader om året. Jag kommer absolut inte att sakna de stunderna då man inte orkar göra något annat än äta, träna och sova och samtidigt hoppas på att man skadar sig bara för att få vila, säger Jauhojärvi.

ARTIKELN HANDLAR OM