”Folk är duktiga på att placera oss i fack”

Ebba Andersson gillar inte stämpeln

avMalin Wahlberg

Publicerad:
Uppdaterad:

VAL DI FIEMME. I hemlighet har Ebba Andersson jobbat för att bli bättre på sprint. 

Därför gillar hon inte att bli kallad för en distansåkare. 

– Folk är duktiga på att placera oss åkare i olika fack, säger hon. 

Det är på längre sträckor som Ebba Andersson har tagit tio pallplatser i världscupen och varit fyra i OS. Men själv ser hon sig inte som en distansåkare. 

– Folk allmänt är duktiga på att placera oss åkare i olika fack. Jag tycker att man får ta tävlingarna för vad det är och inte ha några fördomar så. 

”Mer en distansåkare”

Vill du vara mer en sprintåkare? 

– Jag måste vara ärlig och säga att jag är mer en distansåkare med tanke på det jag har presterat. Men samtidigt jobbar jag för att utvecklas på sprint och bli snabbare där.

Hur har du tränat för att bli en bättre sprinter?

– Jag har tränat på att både bli snabbare och starkare. Jag vill inte definieras som distansåkare eller sprintåkare, jag vill bara vara skidåkare. Även om mina fysiska förutsättningar kanske är bättre för distans just nu.

”Väldigt besviken”

Efter gårdagens andraplats ligger Andersson femma i totalen av Tour de Ski med sex sekunder upp till pallen och 38 upp till ledande Therese Johaug. Lördagens sprint blir därför viktig för Andersson om hon ska kunna knappa in på norskan. 

– Jag hoppas ta mig vidare från kvalet och prestera bättre än i förra sprinten för jag var väldigt besviken på hur jag åkte då, säger hon och fortsätter:

– Men klassisk sprint blir en utmaning för mig.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM