Hemligheten bakom drömmatchen

”Jag tog en liten chansning”

GÖTEBORG. Andreas Palicka fick Scandinavium att explodera i premiären.

Nu berättar han om bakgrunden till succén.

– Jag tog en chansning, säger målvaktshjälten.

Han gjorde två mål.

Levererade ännu fler assist.

Men framför allt räddade Andreas Palicka hälften av skotten i premiären mot Schweiz med den ena spektakulära räddningen efter den andra som fick taket på Scandinavium att nästan lyfta.

Det gav Betyg: 5 av 5 plusBetyg: 5 av 5 plus i Sportbladets betygskolumn.

– Jag växer gärna i sådana här moment. Det var obeskrivligt. 12 000 på läktarna och jag hade väl 50 pers här idag – vänner och familj. Man blev nästan tårögd under nationalsången. Det är sjukt stort för mig det här i och med att det är Göteborg, säger den förre RIK-målvakten.

”Tagit på oss mycket press”

Flera spelare beskrev hur spänt det var inför premiären, den första i ett hemmamästerskap för alla utom Kim Ekdahl Du Rietz som spelade VM 2011

Palicka kände också av den.

– ”Äpplet” (Mikael Appelgren) har tagit på oss mycket press. Vi är bland de äldsta och ska prestera nu. Så det är jätteskönt att kunna stå här nu. Men det är också ett jättejobb i tio år för att man ska säga så och älska läget.

En förklaring till Palickas succépremiär är att han hann bli av med sina ryggsmärtor inför premiären. De har spökat ända sedan han drabbades av ryggskott i höstas.

– Jag känner mig riktigt bra nu.

”Var mentalt och fysiskt nere”

Han hyllar det medicinska teamet i landslaget och framför allt naprapaten Alexander Wilhelms.

– Vi har en sjuk kompetens i ”med-teamet”. Vi har inte haft med Alexander tidigare. Jag har fått djupgående massage av honom inför den här matchen.

Dessutom ändrade Palicka i sina förberedelser inför mästerskapet.

– Jag tog fem dagar helt ledigt innan vi samlades. Det var en liten chansning. Det är inte riktigt min grej. Jag brukar börja förbereda mig då. Men jag kände att jag var rejält mentalt och fysiskt nere. Jag behövde koppla bort allt för att komma hit hundraprocentig. Och det har jag gjort.

Grafik: www.sofascore.com

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.