Mejla

Kristoffer Bergström

Grisar flyger, hundar steker och Johaug förlorar

Publicerad:

År 2020 kan grisar köra flygplan och hundar steka crêpes.

Varför inte?

I år kan ju Therese Johaug tydligen förlora.

En gång gick Charlotte Kalla på älgjakt i rosa gummistövlar. Huden sprack, skavsåren blev inflammerade och den regerande olympiska mästaren nödgades stryka höstens löppass.

De jävla stövlarna kostade henne Lidingöloppet också.

Detta har ingenting med dagens lopp att göra, men det var så deppigt ur svensk synvinkel att jag får börja i en dråpligare ände, i en historia jag läste i DN, där alpinisten Sara Hector också berättar att hon cyklat in i en lyktstolpe och slagit ut tänderna.

Kalla tog en placering

Vad som hände för svenskorna var följande: Jonna Sundling, Moa Lundgren och Elina Rönnlund drog bara runt och bevakade sin position. Kalla startade elva och stakade in som tia. Ebba Andersson visade mod när hon halvvägs försökte skaka av sig Heidi Weng och gå på egen jakt efter tätduon, men hon fick betala notan för de brända krafterna och flåsade in först som sexa.

Det enda anmärkningsvärda var vem som inte vann. Hon heter Therese Johaug och knep segern med sju tiondelar före Ingvild Flugstad Östberg på årets sista dag. Den första januari torskade hon med hälften av det, vilket är mindre tid än det tog för dig att gäspa imorse.

Ebba riktar in sig på pallen

Men ändå. Tänk, va.

2020 är några timmar gammalt och hittills har Johaug noll procent segrar och hundra procent förluster. Vad händer härnäst detta knasår? Ska det regna diamanter och kanelbullar i eftermiddag?

Nåja, hon leder fortfarande touren. Hon kommer vinna den och Ebba Andersson får rikta in sig på pallen. Men en händelsefattig dag som denna har jag egentligen bara två saker att berätta om: en gång har gummistövlar sänkt Kalla – och en gång har Östberg knäckt Johaug.

avKristoffer Bergström

Publicerad: