Badou Jack: ”Jag ska ta tillbaka mitt bälte”

Av: Stefan Alfelt

Publicerad:

MALMÖ. Svenske proffsboxaren Badou Jack har aldrig förlorat en VM-match. Ändå är han inte världsmästare.

Tidigt söndag morgon svensk tid går han upp i ringen för en sjunde titelfajt. Mot Jean Pascal om WBA:s VM-titel i lätt tungvikt.

– Jag ska ta tillbaka mitt bälte, säger Badou.

Först blev Jack världsmästare i supermellanvikt för WBC. En titel han försvarade två gånger innan han mötte James DeGale i Brooklyn, New York, om både sin egen WBC-titel och DeGales IBF-titel. Matchen dömdes oavgjord så båda fick behålla sina titlar.

Men Badou Jack valde att avsäga sig sin titel för att gå upp en viktklass till lätt tungvikt och fick där omedelbart en ny VM-match som han vann på knockout över Nathan Cleverly. Segern innebar att Badou lyckats med den tunga prestationen att bli mästare i två viktklasser, men direkt efter att han blivit mästare avsade han sig även sin nya VM-titel.

För att få gå upp mot WBC:s lätt tungviktmästare Adonis Stevenson på dennes hemmaplan i Toronto. En tuff match som också dömdes som oavgjord, vilket innebar att mästaren Stevenson fick behålla sin titel.

– Alla som sett mina jämna matcher vet att jag egentligen vann dem, säger Badou Jack.

Jean Pascal och Badou Jack
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Jean Pascal och Badou Jack

Frågade Floyd Mayweather

Nu har han chansen igen. Nästan ett år efter sin senaste match som han förlorade på grund av en skallning som slet upp ett fyra centimeter långt sår i Jacks panna. Med blod som forsade ut och täckte hans ansikte kunde Badou inte prestera sitt bästa men han höll tiden ut mot Marcus Browne, som fick alla domarrösterna i en match som inte handlade om någon av de riktiga VM-titlarna.

– I månadsskiftet mars-april fick jag klartecken av läkare att såret hade läkts så jag kunde börja boxas igen.

Då handlade planeringen om att ta en match i september, men än en gång efter att ha gått upp en viktklass. Från lätt tungvikt till cruiservikt. Vilket är ett gigantiskt hopp från 79,4 kg till hela 90,7 som övre gräns.

– Jag diskuterade med mitt stall. Tränaren frågade om jag fortfarande kunde klara att banta till lätt tungvikt och jag svarade ja. Så jag frågade Floyd (Jacks promotor Mayweather Jr) om han kunde fixa en bra match i lätt tungvikt till mig? Det tog fem minuter, sen ringde han och sa att det var klart.

Foto: Richard W. Rodriguez / TT NYHETSBYRÅN
Floyd Mayweather

”Förväntar mig att vinna”

Jean Pascal hade då fått ta över WBA-titeln sen obesegrade Dimitrij Bivol upphöjts till organisationens så kallade supervärldsmästare, vilket betyder att Pascal går in i helgens match som försvarande mästare för första gången.

– Jag känner honom bra, vi har sparrat ihop. En veteran som är tuff, som alla jag möter är. Jag förväntar mig ingen lätt match, men jag ska vara bättre än i förra matchen. Även om jag förlorade på en olyckshändelse, vilket är sånt som händer i boxning.

– Jag har byggt på mig mer muskler men jag kan fortfarande klara vikten så att jag till och med kunde äta frukost före invägningen den här gången. Jag är frisk och har mycket energi. Jag förväntar mig att vinna men det är bara Gud som vet hur det ska gå, säger Badou.

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Badou Jack

Driver välgörenhetsorganisation

Som har många järn i elden. Utöver sin egen aktiva karriär driver han välgörenhetsorganisationen Badou Jack Foundation som arbetar för att ge utsatta barn i världen möjlighet till ett bra liv. Han har också varit med och utvecklat egna kosttillskott som säljs under varumärket Ripper Nutrition, vilket anspelar på hans smeknamn The Ripper. Och för att fylla dygnen fullständigt har han dessutom gett sig på att bli promotor.

– Känns kul. Startade med en slutsåld gala i Dubai i maj. En grym succé. Blir en ny gala till våren.

– Fast boxningen går först. Allt annat är sidogrejer. Jag har tränat hela sommaren och ökat till stenhård träning under hösten. Var två månader i Dubai eftersom det är där jag har mitt promotionföretag.

Boxningen är det han kan tjäna allra mest pengar på. Han har heller aldrig hymlat med att pengarna i sporten är en drivkraft.

– Absolut. Boxning är mitt jobb. Då vill jag tjäna så mycket jag kan på det, säger Badou Jack.

Som redan är mångmiljonär men som knappast lär hinna ikapp sin stallchef Floyd Mayweather Jr i löneligan innan det är dags att lägga handskarna på hyllan. ”Money” tjänade mest av alla idrottare under 2010-talet med drygt åtta inboxade miljarder kronor.

Publicerad:

LÄS VIDARE