”Drar aldrig på mig en orange tröja”

Edsbyns Anders Svensson om annandagsbandyn

avMatilda Johansson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Anders Svensson.

Annandagen betyder laddat hälsingederby i bandyns elitserie.

Edsbyns veteran Anders Svensson, 44, reder ut hatkärleken till Bollnäs.

– Jag kommer aldrig att dra på mig en orange tröja, säger han.

Mellan 1957–1962 hade bandyns högsta serie premiär på annandagen. Där i ligger traditionen bakom bandyns ”julafton”.

Riktigt så länge har inte ”Byns” målvakt Anders Svensson, 44, varit en del av eliten, men genom åren har det blivit en hel del annandagar som han har vaktat kassen.

– Jag måste ha gjort den första annandagen 95–96. Men det är ju fortfarande lätt den häftigaste matchen i grundserien. Mycket på grund av publiken såklart, det är alltid fullsatt vare sig man spelar borta eller hemma.


”Så fruktansvärt roligt”

Under karriären har Svensson vunnit det mesta, flera gånger om – närmare bestämt fyra VM-guld och sju SM-guld. Och det är inte jättesvårt att förstå hur man hittar motivationen till en viktig final eller ett stekhett annandagsderby.

Men hur motiverar man sig till försäsonger och serielunk efter 25 år på elitnivå?

– Det enkla svaret är att det är så fruktansvärt roligt att spela bandy. Och sedan har jag varit skadefri, så det har ju påverkat positivt för att man ska orka hålla i så länge. Men vi diskuterade faktiskt den här frågan i omklädningsrummet här om veckan och en annan anledning är bandyhallarna. Runt 2004 fick vi tak över huvudet här i Edsbyn och de gör vår försäsong så mycket enklare. Vi slipper ju vara ute och springa i oktober och november.

Och Anders Svensson har inga planer på att lägga skridskorna på hyllan.

– Jag har faktiskt inte funderat på hur länge jag ska hålla på, men jag har inga ambitioner att sluta. Men jag har kontrakt nästa år och sedan får vi se vad som händer.

Kommer aldrig att dra på sig en Bollnäs-tröja

Traditionsenligt för Edsbyn är det Bollnäs som står för motståndet på annandagen. Den här gången är drabbningen hemma i Edsbyns Svenska Fönster Arena.

Geografiskt sett skiljer det tre mil mellan de två hälsingelagen och det är lätt att tro att rivaliteten är monumental, men så är inte fallet menar Svensson.

– Visst, det svider lite extra att förlora mot Bollnäs men den där hatkärleken har klingat av lite. Det var hetare förr i slutet på 90-talet när de precis hade kommit upp i elitserien. Men för publiken är det nog fortfarande mycket känslor.

Men lite rivalitet är det väl, skulle du kunna tänka dig att spela i Bollnäs?

– Nej, jag kommer aldrig att dra på mig en orange tröja, säger Svensson och skrattar.

Vad är ditt bästa annandagsminne?

– Det måste vara när vi har kört över Bollnäs ordentligt – med tvåsiffrigt.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Bandy