”Glöm det, det blir ingen säsong”

Publicerad:
Foto: TT

SPORTBLADET

Medan coronaviruset fortsätter att sprida sig hotas nu hela den internationella friidrottssommaren att läggas ner.

Diamond League kan ställas in helt.

– Ja, ungefär hälften av mina kollegor tror att det inte blir någon friidrott i sommar. Den andra hälften att den kan starta först i augusti, säger svenske managern Daniel Wessfeldt.

Daniel Wessfeldt och Stina Funke är några av de största i friidrottscirkusen, med ett stall av av världsstjärnor.

Idag går alla arbetslösa.

– Ja, de håller igång med grundträningen och ligger på 70 procent kanske. Det är bara en väntan på att säsongen ska dra igång. Och då krävs det en månad att komma i tävlingsform.

Men när kan friidrottssäsongen starta?

– Ingen vet. Jag pratade en en spansk kollega i Madrid i går. Han sa bara ”glöm det”. Det blir ingen säsong, säger Wessfeldt.

– Själv tror jag att det i bästa fall kan bli några Diamond League-tävlingar i augusti och september. Men knappast tidigare än så.

Så här långt har sex Diamond League-galor skjutits upp och bara en - kinesiska Shanghai - har fått ett nytt datum (14 augusti).

Näst på tur att ställas in eller skjutas upp är de tidiga galorna i amerikanska Eugene den 7 juni, Bislett Games den 11:e och Paris den 13 juni.

– Och som det ser ut just nu i de länderna, så finns väl knappast något hopp, säger Wessfeldt.

”I absolut bästa fall”

I så fall är nio av totalt femton Diamond League redan strukna från sina ursprungliga datum.

Det gör att få kommer att kunna genomföras senare under säsongen och att svenska Bauhaus-galan helt kan strykas från programmet på grund av platsbrist.

– Man håller väl på att titta på det just nu, men i bästa fall tror jag att hälften av sommarens Diamond League-tävlingar kan genomföras. Sex, sju tävlingar kanske. Och det är i absolut bästa fall. 

EM i Paris i slutet av augusti, då?

– Där skulle jag gissa att det är fifty-fifty. Och ett beslut måste tas inom de närmaste tre till fyra veckorna med tanke på planeringen.

Hur tar era aktiva det här?

– De är i väntläge, men ingen har meddelat att de lägger ner säsongen. Det går väl att jämföra med att ha en skada. Då rehabtränar du, nu håller du igång grundträningen. De flesta klarar nog av att missa en säsong. Det är ovissheten som är jobbig psykiskt.

Den inhemska svenska säsongen, då?

– Där tror jag det finns större hopp. Men så länge förbudet mot folksamlingar på fler än 50 personer är kvar, så går det inte ens att genomföra utan publik. Bara aktiva och ledare på en friidrottstävling är betydligt fler än så.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN